Într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului «Les Echos», Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional, pune în gardă liderii mondiali în legătură cu riscurile politice existente la ora actuală în lume, determinate mai ales de creșterea influenței mișcărilor populiste, naționaliste.
«Sunt profund preocupată de evoluția politică actuală în lume», le-a spus doamna Lagarde ziariștilor de la «Les Echos». Având experiență de fost ministru francez al Economiei, domnia sa a criticat rolul actual al elitelor mondiale, relevând contrastul față de pozițiile acesteia în fața crizei din 2008. Atunci, reamintește doamna Lagarde, «a existat o conștiință vie despre ceea ce trebuie făcut», reamintind eforturile depuse pentru reglementarea sectorului financiar și refuzul față de protecționism. Astăzi, spune domnia sa, lucrurile nu mai stau așa, relevând îndeosebi creșterea influenței populismului, fenomen pe care-l consideră deosebit de periculos pentru economie. Pentru a-i da răspunsul cuvenit, FMI, prin dna Lagarde, pledează pentru o mai mare deschidere a pieţelor, precum și o globalizare bazată pe respectarea regulilor jocului și o concurență echitabilă. Pentru prima oară, în 2017, Christine Lagarde constată că numărul regimurilor democratice s-a redus într-o oarecare măsură. Recentele alegeri au demonstrat avansul populismului și o apetență pentru regimuri autoritare – de dreapta sau de stânga – ceea ce este, pentru FMI, preocupant.
Principalele riscuri financiare actuale
Centrele de riscuri, spune doamna Lagarde, nu mai sunt cele din 2007. Sectorul bancar este relativ securizat și riscurile s-au deplasat la periferia sistemului. Domnia sa constată însă că îndatorarea globală a continuat să crească, reprezentând în acest moment 220% din PIB-ul mondial. Este vorba de o creștere, în ultimii zece ani, cu 60%, respectiv 182.000 miliarde de dolari. 40% din țările cu venituri scăzute se află într-o situație îngrijorătoare în privința nivelului datoriilor. Potrivit Christinei Lagarde, nu există decât patru mijloace de diminuare a datoriilor: inflația, rata de creștere ce permite reducerea deficitelor, ajustările bugetare și… restructurarea.