luni, 25 mai, 2020
18.9 C
București

George Ivaşcu: ,,11 noiembrie, o dată cu semnificaţii profunde şi speranţa unei păci definitive”

Mesajul ministrului culturii, George Ivascu cu ocazia ,,Zilei Armistitiului” :

Anul 2018 reprezintă un moment unic pentru Europa, în care îi omagiem pe cei care în urmă cu o sută de ani au luptat în Marele Război. Data de 11 noiembrie marchează un moment istoric esenţial: la ora unsprezece, în a unsprezecea zi, din cadrul celei de-a unsprezecea luni a anului 1918, intra în vigoare armistiţiul dintre Germania şi Antanta.

Astfel, lua sfârşit Primul Război Mondial, un conflict cum omenirea nu mai văzuse până atunci şi în care au fost mobilizaţi peste 70.000.000 de militari, dintre care peste 15.000.000 de persoane au fost ucise. Niciun război nu antrenase asemenea forţe militare, acesta devenind cel mai sângeros război al omenirii, până în acel moment. Germania a pierdut 15% din populaţia masculină activă, Franţa 10%, iar Austria şi Ungaria peste 17%.

După încheierea războiului, Europa nu a mai rămas la fel, harta continentului fiind marcată de schimbări profunde. Patru imperii au dispărut, cel German, Austro-Ungar, Otoman şi Rus, precum şi multe dintre familiile regale cu tradiţie care le-au condus. În acest fel, apăreau noi state moderne şi independente.

Parte din procesul de schimbare a Europei de după Primul Război Mondial a fost şi Marea Unire, care a fost înfăptuită prin recuperarea Basarabiei de la Imperiul Rus şi a Transilvaniei de la Imperiul Austro-Ungar. Astfel, la 1 decembrie 1918, se realiza idealul naţional al poporului Român.

În cinstea eroilor Primului Război Mondial, fie că este vorba despre ţărani, simpli cetăţeni, militari sau oameni politici însemnaţi ai acelei perioade, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale omagiază spiritul de sacrificiu şi vitejia celor care au luptat pentru ca oamenii anului 2018 să se poată bucura de unitatea şi libertatea pe care le-au primit moştenire de la bravii soldaţi ai Marelui Război, a transmis ministrul culturii.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Hélas , la Roumanie ne peux parler que timidement de L’Armistice à cause de son alliance avec le régime d’Hitler . Seulement une année du côté des alliés , ne fait pas un grand l’honneur au pays .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profesorii, evaluați după morală și online

Profesorii vor fi evaluați de-acum încolo după cum vor ține lecții și vor pune note online, ca...

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...