Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, evoluţie de sezon

În luna mai 2021, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 3,0%, cât și ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%, potrivit INS.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut atât ca serie brută cu 26,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 24,0%.

În perioada 1.I-31.V.2021, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1.I-31.V.2020 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 15,3%, respectiv cu 11,9%.

Mai 2021 comparativ cu aprilie 2021

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 3,0%, ca urmare a scăderii cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-12,5%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicată (-6,3%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-5,3%) şi din comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-1,1%). Creșteri au înregistrat: comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+2,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+0,9%) şi comerţul cu ridicata nespecializat (+0,6%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2021, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 0,5%.

Mai 2021 comparativ cu mai 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2021, comparativ cu luna mai 2020, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 26,8%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+43,3%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+41,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+34,0%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+25,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+22,0%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+10,2%) și comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+5,9%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2021, comparativ cu luna mai 2020, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 24,0%.

Perioada 1.I-31.V.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.V.2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.V.2020, în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 15,3%, datorită creșterii comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+20,0%), comerţului cu ridicata nespecializat (+19,3%), comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+18,2%), comerţului cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,5%), comerţului cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+15,3%), comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+12,6%), comerţului cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+7,3%) şi activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (+4,3%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.V.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.V.2020, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 11,9%.

Informaţii suplimentare:

– Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

– Indicii valorici ai cifrei de afaceri sunt indici de tip Laspeyres. Primii indici obţinuţi sunt la nivel de grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la nivel de total. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW