Cifre alarmante de la Uniunea Europeană! România înregistrează cele mai mari decalaje din toată Europa între localitățile urbane și cele rurale, mai ales în ceea ce privește raportul între bogaţi şi săraci. Mai mult, suntem primii şi când vine vorba despre tinerii care nici nu lucrează, nici nu studiază, informează B1 TV.
Potrivit cercetării, rata riscului de sărăcie în mediul rural era de aproape 40 la sută, de şase ori mai mare decât în mediul urban. Nici o altă țară europeană nu înregistrează un asemenea decalaj. În Uniunea Europeană, diferența medie dintre rata riscului de sărăcie în urban și rural este de 3 procente, față de 31%, cât este în România. Ţara noastră este urmată de Grecia, Spania sau Polonia la acest capitol. La polul opus, cele mai mici decalaje le regăsim în Germania sau Suedia, unde riscul de sărăcie în mediul rural este 15 la sută , respectiv 19 la sută.
Nu este de mirare că aceste mari decalaje se resimt inclusiv în sistemul educaţional. Acelaşi studiu arată că, în 2017, procentul tinerilor care nu sunt nici angajați, nici cuprinși într-o formă de învățământ în mediul rural era de 23%, în timp ce în mediul urban procentul este de doar 10 la sută. Practic, în România, procentul în rural e dublu față de urban, un decalaj nemaiîntâlnit în alte state ale Uniunii Europene.
Trebuie evidenţiată şi situaţia şomerilor, care sunt la limita subzistenţei. Practic, circa un şomer din doi este sărac, iar situaţia bărbaţilor şomeri este chiar mai gravă decât cea a femeilor fără serviciu.