Mai este foarte puțin timp și ne vom lua rămas bun de la încă un an, unul atipic și plin de provocări. Fiecare dintre noi așteaptă cu nerăbdare ca zilele de la birou să devină mai puțin solicitante și să putem petrece sărbătorile de iarnă alături de cei dragi.
Dar, înainte de a păși în noul an, există o serie de lucruri pe care ar trebui să le faci, astfel încât să profiți la maximum de 2022. Pe lângă o listă scrisă cu rezoluțiile și planurile pentru viitor, mai sunt câteva aspecte cărora ar fi minunat să le acorzi atenție înainte de finalul anului.
Construiește-ți bugetul pentru noul an
Nu aștepta să treacă sărbătorile pentru a planifica bugetul pentru anul viitor. Chiar dacă nu vei reuși să organizezi finanțele pentru următoarele 12 luni, încearcă să structurezi măcar primele trei luni ale lui 2022. Astfel, alocă bani pentru plata impozitului la casă și verifică exact perioada în care expiră polița pentru locuință, cât și asigurare rca. Îți va fi extrem de simplu să identifici sumele pe care trebuie să le prevezi în planul financiar, având la dispoziție un calculator online care îți va transmite prin e-mail tariful final. Mai mult, ai grijă să incluzi în bugetul tău vizitele la doctor, controalele periodice la dentist și, desigur, vacanțele.
Renunță la hainele care nu ți se mai potrivesc
O inspecție serioasă și completă a dulapului este esențială înainte de a începe noul an. Începe cu lucrurile pe care nu le-ai mai purtat de aproximativ un an și continuă cu cele care simți că nu se mai regăsesc în stilul tău vestimentar. De asemenea, renunță și la articolele de îmbrăcăminte care nu îți mai vin și pe care speri că le vei mai purta la un moment dat. Păstrarea lor în șifonier nu îți va provoca decât regrete și o stare de nemulțumire.
Creează un album al lui 2021
Chiar dacă ai foarte multe poze în telefon, încearcă să le selectezi pe care care îți sunt cele mai dragi sau pe cele mai reușite și printează-le. Dar, în acest album, nu aranja doar fotografiile, ci gândește-te și la alte lucruri pe care le poți lipi, precum tichetele de intrare la un muzeu, bilete de avion sau tren, o vedere cumpărată dintr-un oraș pe care l-ai vizitat și alte astfel de amintiri pe care le-ai adunat prin genți și buzunare.
Notează ce ai învățat și simțit
Pe lângă „recapitularea” pe care fiecare dintre noi o facem la final de an, este important să notezi și ceea ce ai învățat și simțit. Poate nu ai promovat la locul de muncă sau nu ai reușit să economisești câți bani ai fi vrut, dar cu siguranță ai trecut prin experiențe care te-au modelat și care ți-au adus informații care ți-au îmbogățit viața și cunoștințele.
Planifică vacanțele și zilele de concediu
Cum este o perioadă de sărbătoare, ai putea să te bucuri și mai mult de aceste zile și să-ți organizezi vacanța. Va trebui să alegi nu doar destinația, ci și datele, care trebuie să nu coincidă cu școala copiilor, aniversări sau evenimente importante în familie. De asemenea, dacă te vei decide de acum, s-ar putea să găsești oferte foarte bune de preț. În plus, vei avea o imagine de ansamblu și vei putea programa zilele de concediu astfel încât să îți mai oferi anumite pauze, atunci cand ai nevoie.
Nu în ultimul rând, realizează un bilanț al sănătății tale fizice și mintale. Așadar, încearcă înainte de finalul anului să-ți oferi o zi doar pentru tine în care fie să-ți programezi o discuție cu un terapeut, fie să îți efectuezi o evaluare internă.