În calitate de manager ştii deja cât de important este ca în cadrul echipei pe care o conduci să existe o atmosferă de încredere.
Dincolo de faptul că acest tip de mediu duce la o mai bună funcţionare a departamentului, asigură şi o mai mare eficienţă în realizarea sarcinilor şi o interoperabilitate sporită cu alte divizii ale companiei, ceea ce, în final, se traduce printr-o rată de succes mai mare, în general.
Dacă echipa de care te ocupi nu este coezivă în mod natural, ţine de tine, ca manager, să creezi şi să dezvolţi sentimentul de încredere în rândul membrilor săi. Iată cinci modalităţi prin care poţi face acest lucru.
1. Fii transparent
În acest context specific, transparenţa înseamnă să transmiţi în mod eficient şi fără echivoc aceleaşi informaţii tuturor membrilor echipei. În acest fel toată lumea beneficiază de aceleaşi oportunităţi de a veni cu idei noi sau de a propune soluţii creative. Pe de altă parte, dacă te confrunţi cu probleme care vin exclusiv din partea unui angajat anume, este mai bine ca discuţiile cu el pe această temă să aibă loc în particular. În rest, nu lăsa niciodată senzaţia că un membru al echipei se bucură de privilegii pe care alţii nu le au.
2. Întâlniri informale
Relaţiile de încredere din cadrul unei echipe nu se construiesc exclusiv la birou. Ca oamenii să se placă şi să aibă încredere unul în celălalt este important să se cunoască şi în alte circumstanţe. Dincolo de team-building-urile pe care le organizează compania şi care pot fi uneori destul de sterile, nu ezita să organizezi şi alte tipuri de întâlniri informale în afara biroului. La o cină informală, în jurul unui pahar de vin alb, oamenii se relaxează şi sunt mai predispuşi să empatizeze cu ceilalţi.
3. Nu încerca să găseşti vinovaţi
În cazul în care echipa a înregistrat un eşec sau rezultatele obţinute sunt sub nivelul aşteptărilor, încearcă să nu pasezi responsabilitatea unui angajat anume. O echipă solidă rămâne împreună şi la bine şi la greu. Ca să le inspiri celorlalţi încredere în colegii lor, pune accentul pe ce poate face mai bine echipa în viitor pentru a atinge obiectivele care au fost stabilite şi concentrează-te pe soluţii.
4. Adoptă o atitudine pozitivă
Chiar dacă este mai uşor de zis decât de făcut, pentru a consolida un climat de încredere în cadrul echipei, adoptă de fiecare dată o atitudine pozitivă. Chiar şi în cazul în care lucrurile nu merg în direcţia potrivită, subliniază-le tuturor că greşelile sau crizele vin la pachet cu oportunităţi şi că este important să le identificaţi împreună. Încurajează-i pe fiecare dintre ei să înveţe din propriile lor greşeli şi dă-le oportunitatea de a se corecta singuri.
5. Nu face micromanagement
Dintre toate greşelile de management posibile, aceasta este probabil una dintre cele mai detestate de către angajaţi. Membrii echipei tale sunt adulţi educaţi, probabil şi cu experiență în domeniul lor de activitate şi persoane cu calităţi individuale care pot fi remarcabile, aşa că nu îi trata ca pe nişte copii de grădiniţă care trebuie supravegheaţi la fiecare pas. Acest stil de management nu face altceva decât să sublinieze că nu ai încredere în propria ta echipă şi acest sentiment de neîncredere se poate dezvolta foarte uşor. Tratează-ţi colegii cu respect şi încredere şi vei beneficia de sprijinul lor necondiţionat chiar şi în momentele grele.
Aşadar, pentru a crea o atmosferă de încredere în cadrul unei echipe de profesionişti nu este nevoie de programe complexe, ci de o atitudine coerentă, transparentă şi respectuoasă. Ţine seamă de sugestiile de mai sus şi vei observa beneficiile mai repede decât te-ai fi aşteptat!