Adopția unui pui de pisică este o responsabilitate foarte mare, deoarece un animal de companie are nevoie de multă atenție și îngrijire din partea ta. Așa că, înainte de a face acest pas, trebuie să te asiguri că îi înțelegi toate nevoile și că îi poți oferi tot confortul. De asemenea, înainte de adopta un pui de pisică, trebuie să iei în calcul și alte aspecte importante. Spre exemplu:
La ce vârstă este indicat să adopți un pui de pisică?
Dacă vrei să adopți un pui de pisică, îți recomandăm să îl iei după vârsta de 10-12 săptămâni, deoarece educația pe care o primește din partea mamei, în primele luni de viață, este extrem de importantă. Această perioadă petrecută în plus, cu mama și cu frații lui, poate avea efecte benefice asupra comportamentului său. De asemenea, îl va ajuta să socializeze mult mai bine cu animalele și cu oamenii.
În general, puii de 5-6 săptămâni sunt mai temători și se stresează mai ușor, iar acest lucru este cauzat, de cele mai multe ori, chiar de faptul că sunt separați mult prea devreme de mamă. Așa că, dacă îți dorești să adopți un pui de pisică, încearcă să ții cont de vârsta acestuia. Caută un pisoi curios și jucăuș, care nu se teme de atingerile tale sau ale altor persoane. Astfel, îți va fi mult mai ușor să îi câștigi încrederea.
Vaccinarea puiului de pisică
Înainte de a adopta un pui de pisică, trebuie să te asiguri că mica felină are carnet de sănătate și toate vaccinurile la zi. Iar, dacă aceasta este prea mică, va trebui să te ocupi chiar tu de vaccinarea ei. De asemenea, trebuie luată în considerare și sterilizarea, odată ce pisica ta va avea vârsta necesară.
Cum pregătești casa pentru un pui de pisică
După ce ai adoptat un pui de pisică, ar fi indicat ca, la început, să îl ții într-o singură cameră, de preferat, cea în care va rămâne și litiera. Las-o să exploreze tot spațiul, oferindu-i un mediu calm și liniștit. De asemenea, dacă ai și alte animale de companie, care locuiesc deja în casă, ar fi recomandat să le faci cunoștință treptat.
Este important să creezi un mediu sigur pentru pisica ta, ascunzând orice fel de substanțe toxice, așezând bariere în fața șemineului și asigurându-te că toaleta și coșul de gunoi au, mereu, capacul închis.
În primele patru săptămâni de la adopție, ar trebui să ții puiul de pisică în interior, astfel încât să se acomodeze cu noua casă. Iar, în același timp, vei reduce riscul ca acesta să se rătăcească. De asemenea, pentru a reduce stresul după separarea de mamă și frați, poți pune în pătuțul puiului de pisică un ceas învelit într-un prosop, dar și o păturică pufoasă. Puiul de pisică va asocia ticăitul ceasului cu sunetul inimii mamei sale, și, astfel, va dormi mai liniștit.
Ce hrană este recomandată puilor de pisică
Când sunt în perioada de creștere, puii de pisică au nevoie de un regim de hrană adecvat vârstei lor. Așa că, este recomandat să alegi o hrană de calitate, care să fie concepută special pentru vârsta lor. În general, hrana pentru pisici trebuie să conțină o cantitate mare de proteine, pentru dezvoltarea musculaturii și a celorlalte țesuturi. În primele luni, îi poți oferi puiul tău de pisică hrană uscată, iar, apoi, îi poți introduce în alimentație și hrană umedă pentru pisici de la Felix.
De unde poți adopta un pui de pisică
Dacă îți dorești să adopți o pisică, poți căuta un pui la un adăpost de pisici, sau poți apela la o asociație care se ocupă de protecția animalelor. Totuși, nu uita să faci și niște cercetări în privința centrelor locale, înainte de a le vizita. O altă variantă pot fi prietenii sau vecinii ale căror pisici urmează să aibă pui. De asemenea, poți discuta și cu medicii veterinari locali, deoarece pisicile și pisoii abandonați sunt, deseori, duși la cabinetele veterinare.
Așadar, dacă vrei să adopți un pui de pisică, trebuie să te asiguri că ești pregătit pentru o asemenea responsabilitate și de asemenea, trebuie să faci câteva schimbări în casă, pentru a-i oferi tot confortul noului membru al familiei.