Bruxellesul a anunțat că summitul european din 25-26 martie se va desfășura, din cauza agravării pandemiei, la nivelul întregului continent, în regim video. Pe agenda sa se află inclusiv probleme legate de migrație. Motiv pentru care țări membre ale UE situate în prima linie a intrării migranților – Cipru, Spania, Grecia, Italia și Malta – s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute la Atena pentru a cere din nou mai multă solidaritate din prtea Uniunii Europene în materie de migrație.
Țările mai sus menționate cer o mai corectă repartizare a migranților veniți în Europa. În luna septembrie trecut, Comisia Europeană a propus statelor membre ale UE să vină – obligatoriu – în ajutorul statelor situate în prima linie a intrării migranților în Europa. Concret, li s-a cerut să accepte relocalizarea migranților masați în țările de intrare, fie să participe la organizarea financiară a retrimiterii lor în țările de origine. Propunerea respectivă nu este însă acceptată în unanimitate în UE.
La reuniunea „celor 5” din capitala elenă a participat și Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene. În intervenția sa, Margaritis Schinas a subliniat că „solidaritatea nu este suficientă. Ea va depinde de asemenea de gestionarea comună a frontierelor exterioare ale Uniunii Europene și a parteneriatelor ce trebuie stabilite cu țările de origine și de tranzit ale migranților”. Miniștrii celor cinci state sud-europene reuniți la Atena au cerut de asemenea o politică mai eficientă în retrimiterea migranților în țările lor de origine. În 2019, o treime dintre migranții ilegali au fost retrimişi în țările lor. Comisia Europeană are în vedere instituirea de restricții la acordarea de vize pentru cetățeni proveniți din țări care nu cooperează suficient la preluarea resortisanților lor aflați ilegal în Uniunea Europeană.
Foto: By European Parliament from EU – Hearing of Margaritis Schinas (Greece) – Protecting our European way of life, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82816700