Ucraina: Fațada clădirii președinției, vandalizată de manifestanți radicali împotriva justiției

În noaptea de sâmbătă spre duminică 21 martie, la Kiev, mai multe sute de manifestanți nu doar radicali au vandalizat cu fumigene fațada sediului președinției Ucrainei. Concomitent au avut loc incidente între manifestanţi și forțele de securitate. Manifestația, relatează corespondentul RFI la Kiev, a fost organizată în sprijinul unui naționalist condamnat la închisoare, Serhi Sternenko. Corespondenții presei străine în capitala ucraineană semnalează faptul că, în realitate, nu a fost vorba în cele întâmplate sâmbătă noaptea de un caz individual, ci de o cristalizare în ultimele săptămâni a unei mişcări mai generale în societatea ucraineană care cere o reformă profundă a unui sistem judiciar actualmente total corupt și politizat. Corupția tribunalelor, sentințele nedrepte au devenit în ultima vreme preocuparea majoră a ucrainienilor, iar lupta pentru o reformă în profunzime a sectorului judiciar este dusă în principal de către liberali, de către democrați și activiștii anti-corupție.

Sâmbătă seară, însă, membrii societății civile și liberalii ucrainieni au fost debordați de naționaliștii radicali care de data aceasta au atacat clădirea unei instituții oficiale. Protestul fusese lansat pentru a se cere eliberarea lui Serhi Sternenko, un militant ultra-naționalist provenit din Odesa, condamnat la 7 ani închisoare, dar și pentru a se cere demiterea procuroarei generale a Ucrainei, Irina Venediktova, și înlăturarea din aparatul judiciar actual a persoanelor fostului regim Ianukovici.

Martori oculari au informat că vandalizarea fațadei sediului președinției țării a avut loc la finele manifestaţiei, la această acțiune extrem de violentă dedându-se grupuri de ultra-naționaliști, strigând lozinci anti-poliție, anti-sistem.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW