Lumea afacerilor functioneaza astazi intr-o stransa interdependenta cu tehnologia digitala, ce ofera numeroase avantaje, contribuind la atingerea unei eficiente sporite. Acest element vine, insa, si cu anumite riscuri de tipul unor amenintari cibernetice, care pot provoca pagube insemnate. Avand in vedere acest element, companiile trebuie sa faca eforturi sustinute pentru a elimina cu rapiditate si intr-un mod eficient acele riscuri ce pot duce la expunerea unor date sensibile sau la pierderea acestora.
Consultanta IT joaca un rol vital in identificarea si eliminarea vulnerabilitatilor periculoase, specialistii companiilor ce ofera astfel de servicii fiind pusi la punct cu ultimele tendinte, ceea ce le permite identificarea cu precizie a acelor elemente ce trebuie sa fie luate in considerare. Mazars in Romania pune la dispozitie servicii de consultanta IT de calitate superioara, care intaresc infrastructura digitala si ofera un mediu securizat, in care lucratorii sa-si desfasoare activitatea in mod corespunzator.
Iata ce vulnerabilitati pot fi eliminate prin apelarea la consultanta specializata IT!
- Un pericol major in ceea ce priveste siguranta retelelor de computer este legat de lipsa unor actualizari de securitate. Multi dintre cei ce utilizeaza tehnologia informatiilor pierd din vedere necesitatea realizarii actualizarilor permanente ale sistemelor de operare si ale programelor de securitate. In acest mod, retelele sunt vulnerabile la atacuri periculoase. Consultantii IT pot rezolva cu usurinta situatia prin punerea la punct a unui proces de gestionare a actualizarilor, element ce garanteaza soliditatea sistemelor informatice si de securitate digitala.
- O alta problema des intalnita in utilizarea retelelor informatice din companii este folosirea unor parole slabe, care ofera posibilitatea persoanelor rau intentionate de a patrunde ilegal in sistemele sensibile, putand in acest mod sa aiba acces la informatii pretioase sau, pur si simplu, sa provoace haos. Consultantii IT pot oferi solutii in acest sens prin implementarea unor politici de securitate eficiente, ca de exemplu parole puternice sau autentificarea cu factor multiplu. Prin aceste demersuri, se reduce semnificativ riscul de acces neautorizat.
- Un element sensibil din securitatea retelelor informatice corporative este reprezentat de configurarea incorecta a unor dispozitive de securitate, precum filtrele de continut sau firewall-urile. Prin intermediul consultantei IT se poate realiza o evaluare corecta si completa a acestor elemente, ceea ce permite impunerea unei configuratii care asigura protectie reala fata de diverse tipuri de amenintari cibernetice.
- Un risc semnificativ, la care se expun companiile este legat de lipsa constientizarii angajatilor fata de impunerea unor politici de securitate digitala. Instruirea in acest sens poate fi realizata cu usurinta de catre consultanti IT, care pot evidentia principalele vulnerabilitati la care se expun angajatii si modalitatea corecta de eliminare a acestora.
- Un instrument foarte util in lupta impotriva infractiunilor digitale este legat de existenta unor copii de siguranta (back-up) ale datelor sensibile si semnificative. Prin intermediul consultantei IT se poate pune la punct un plan solid in acest sens, care permite recuperarea datelor in cazul unor incidente sau atacuri cibernetice.
In concluzie, consultanta IT poate contribui semnificativ la obtinerea unor sisteme digitale sigure, lipsite de vulnerabilitati, care pot face fata cu usurinta tuturor atacurilor informatice intentionate sau neintentionate.