Sunt peste trei proiecte pe un loc eligibil, în încercarea firmelor de a primi finanţare nerambursabilă de la stat.
Perioada de depunere a proiectelor pe programul Start-up Nation 2018 s-a încheiat pe 12 februarie, iar la nivelul întregii ţări erau înscrişi 33.514 antreprenori care solicită bani nerambursabili de la stat pentru a-şi demara afacerile. Finanţarea nerambursabilă de la stat pe fiecare afacere poate fi de până la 200.000 de lei. Având în vedere că iniţial se anunţase un buget pe Start-up Nation care să finanţeze 10.000 de afaceri, un calcul matematic ne arată că dacă s-au depus 33.514 proiecte, înseamnă că se luptă trei firme pe un loc eligibil.
Pe regiuni, cele mai multe proiecte au fost depuse de regiunea Cluj – 6.424 de proiecte, urmată de regiunea Ploieşti – cu 5.851 de proiecte şi de Iaşi – cu 4.533 de proiecte. Regiunea Olteniei (Agenţia Craiova) este abia pe locul şase, cu 3.419 proiecte depuse.
Doljul, cele mai multe proiecte din regiune
Analizând datele disponbile după încheierea perioadei de depunere a solicitărilor de finanţare pe Start-up Nation 2018, din toată Oltenia, în Dolj s-a înregistrat cea mai mare cerere de finanţare a afacerilor, astfel că au depus proiecte 1.605 firme. După Dolj urmează judeţul Olt, cu 539 de proiecte; Vâlcea, cu 458; Mehedinţi, cu 347 de proiecte; Gorj – 470.
După ce s-a încheiat perioada de depunere, urmează evaluarea proiectelor. Cele mai multe proiecte depuse la nivelul ţării au obţinut punctajul maxim admis în program, adică 100 de puncte (32.185 de planuri de afaceri depuse au primit punctaj maxim), ceea ce înseamnă că diferenţierea între proiectele de afaceri se va face în funcţie de numărul de locuri de muncă nou create. Vor avea şanse să primească finanţare acele firme care s-au angajat că vor crea peste 4 – 5 locuri de muncă. Cei mai mulţi antreprenori care au aplicat pe program s-au angajat să creeze foarte multe locuri de muncă, fiind cunoscut faptul că regulile de bază ale noului Start-up Nation spuneau că la punctaje egale diferenţierea se face în funcţie de numărul de locuri de muncă şi de numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate. Aşadar, peste 11.000 de aplicanţi (32% din total) s-au angajat că vor crea câte 4 locuri de muncă, 4.400 de aplicanţi s-au angajat că vor înfiinţa câte 5 locuri de muncă, în timp ce alţi 1.070 de aplicanţi au spus că angaja câte 6 persoane. Lista continuă, astfel că s-a ajuns ca 121 de aplicanţi să se angajeze că înfiinţează peste nouă locuri de muncă fiecare.