Câteodată, lucrurile pică aşa cum nu se poate mai prost. Acesta este şi cazul crizei provocate de coronavirus, suprapusă cu criza prin care trece industria de film, iar producătorii vor trebui să găsească o soluţie şi pentru asta.
Pe scurt: Netflix va opri producţia de filme şi seriale în America de Nord, unul dintre titlurile foarte cunoscute afectate de această decizie fiind serialul cu mare succes la public Stranger Things. Disney, Warner Bros, Sony Pictures şi NBC Universal au luat măsuri similare. La noi, mai multe filme, printre care A Quiet Place: Part II, No Time to Die, Antlers şi Mulan şi-au amânat premiera (date preluate de pe Cinemagia).
Cinema-urile de stat, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului, Cinematecile Union şi Eforie şi-au suspendat temporar activitatea, cu posibilitate de prelungire. Conform sursei citate mai sus, în restul cinema-urilor, care încă au mai funcţionat până marţi, oricum numărul de spectatori scăzuse cu mai mult de 75%.
Asta înseamnă foarte multe pierderi şi, deşi mi-am manifestat unele rezerve faţă de felul în care unii producători/cineaşti înţeleg să facă şi să promoveze film modern, vestea nu poate decât să mă întristeze. Cinefilii de pe tot mapamondul nu meritau o asemenea soartă, iar industria filmului, cu bune şi cu rele, trebuie să meargă înainte.
În principiu, un film are din ce să-şi scoată încasările: bani din bilete la cinema, din vânzări de DVD şi de Blu-Ray, din platforme de streaming, din canale tv.
Numai că în realitate, de ceva timp, lucrurile nu prea (mai) stau aşa. Sălile de cinema nu mai sunt pline decât la filme cu mare succes de public, DVD-urile şi Blu-Ray-urile nu se mai vând chiar atât de bine, streaming-ul merge, e drept (mai ales Netflix), dar nu poate acoperi totul, iar canalele tv, cel puţin cele autohtone, difuzează filme care au fost deja vizionate de ”n” ori sau care au o valoare şi un grad de atractivitate îndoielnice.
Iar măsurile generate de epidemia COVID-19 au picat ca o lovitură de trăsnet.
În aceste condiţii, ce e de făcut?
Sperând, desigur, ca pandemia să ajungă cât mai repede la un sfârşit (practic, e unul dintre factorii pe care chiar nu-i putem influenţa, decât respectând anumite măsuri), totul va trebui luat de la zero.
Nu ştiu exact care e ieşirea din acest cerc vicios.
Sondaje privind gusturile publicului sunt convins că se efectuează. Că aceste gusturi au devenit, uneori, cel puţin îndoielnice, am mai spus.
Cred totuşi că singura soluţie ar fi, în primul rând, o creştere a calităţii filmelor, indiferent de genul despre care vorbim. Adică şi dacă ne referim la horror sau la filme de acţiune, tot valoarea trebuie să primeze. Să faci cât poţi de bine ceea ce faci, nu reluând la infinit serii mai vechi sau angajând scenarişti nepricepuţi.
Apoi, trebuie fidelizat publicul existent şi atraşi, de asemenea, noi spectatori. Nu pot spune cum, de asta se ocupă agenţii de marketing, dar sunt convins că e loc de mai bine.
Şi, în sfârşit, ar trebui revitalizată vânzarea de filme pe suport fizic (DVD, Blu-Ray), care poate aduce mari venituri.
Oricum ar fi, e nevoie de multă pricepere, dar şi de şansă pentru ca lucrurile să se redreseze. Însă vreau să cred că vor exista şi acea inspiraţie, şi acel dram de noroc, fiindcă nici regizorii şi nici cinefilii nu merită un deznodământ tragic.
Alternativa online: Până la reluarea proiecţiilor şi eventuala îmbunătăţire a comercializării filmelor pe suport fizic, există, desigur, alternativa mediului online, unde puteţi vedea filme pe portaluri ca HBO GO, Netflix, Mubi, Apple Tv Plus, Amazon Prime Video.
O veste bună ne vine şi de la compania autohtonă Bad Unicorn.
Bad Unicorn pune la dispoziție pe platforma video on demand Vimeo 8 titluri din portofoliu: Despre trup și suflet (r: Ildikó Enyedi), Tărâmul Binecuvântat (r: Francis Lee), Atelierul (r: Laurent Cantet), Dovlatov (r: Alexey German Jr), Utoya: 22 iulie (r: Erik Poppe), Vinovatul (r: Gustav Möller), Păsări Călătoare (r: Cristina Gallego, Ciro Guerra) și Amanda (r: Mikhaël Hers), care sunt acum disponibile online pe https://vimeo.com/badunicorn.
Un bilet online la filmele Bad Unicorn este 3$ iar utilizatorul poate vedea filmul într-un interval de 3 zile.