Așteptată cu un interes imens de iubitorii sportului cu balonul oval, actuala ediție a Cupei Mondiale la rugby (care se desfășoară în Franța, a debutat pe 8 septembrie și se va încheia pe 28 octombrie) nu a furnizat, până acum, mari surprize, dar a oferit partide spectaculoase și antrenante.
Nu putem numi neapărat o surpriză victoria ”cocoșilor galici” în fața Noii Zeelande în meciul inaugural, ținând cont de faptul că Franța este una dintre ”marile puteri” ale rugby-ului mondial, iar meciul oricum conta doar pentru grupe, de unde, probabil, ambele echipe vor merge mai departe (însă e mai bine să nu anticipăm, Italia ar putea să nu ”fie de acord” și să producă marea surpriză).
După cum nici victoria obținută de Fiji în fața unei Australii care nu se află totuși în formă maximă nu e chiar inexplicabilă.
Însă s-a remarcat spectacolul total oferit de participante, care au jucat la un nivel corespunzător importanței competiției. Au existat faze foarte atractive și eseuri înscrise după ”evadări” și driblinguri de senzație. De asemenea, nu au lipsit nici drop goal-urile, procedeu extrem de spectaculos, dar care nu este folosit atât de des în rugby-ul modern. (Recordman, englezul G. Ford, care a reușit nu mai puțin de 3 ”drop”-uri în meciul câștigat de Anglia în fața Argentinei, dar este de remarcat și superbul drop-goal marcat de uruguayanul F. Etcheverry în meciul pierdut de naționala Uruguayului în fața Italiei).
Apropo de Uruguay. Dintre echipele care nu sunt favorite, reprezentativa ”Los Teros” a furnizat unele dintre jocurile cele mai plăcute privirii, ”desenând” cu mare acuratețe pe gazon, chiar dacă a pierdut ambele meciuri disputate până în prezent, în fața Franței și a Italiei (misiune imposibilă pentru elevii lui Esteban Meneses, într-o grupă din care mai fac parte și All Blacks).
O altă revelație din eșalonul ”al doilea” a fost naționala fijiană, cu un joc care de asemenea a cucerit publicul și care a reușit chiar să adune 6 puncte, impunându-se în fața Australiei și fiind la un pas de a ”detona bomba” și a învinge în ultimele secvențe ale jocului Țara Galilor (doar o eroare de începător făcând să rateze acest lucru; totuși, Fiji a luat 2 puncte din bonusuri).
Favorite, ”pe hârtie”, la titlu ar putea fi Africa de Sud, Noua Zeelandă, Franța, Irlanda, Țara Galilor și Anglia – dar mai pot apărea surprize pe parcurs, inclusiv la numele echipelor care se califică din grupe (doar primele două din fiecare grupă).
PS: Este adevărat că naționala României a dezamăgit, până în prezent, la actuala ediție a CM, dar trebuie să ținem cont că nu mai suntem demult în prim-plan la acest sport, iar adversarele noastre sunt Irlanda, Africa de Sud, Scoția și Tonga. Ultima echipă este singura în fața căreia am putea spera să obținem ceva, insuficient însă pentru clasament, iar dacă cumva ne bat și tonganii, nu este o rușine, știut fiind că țări insulare ca Tonga, Samoa sau Fiji sunt valoroase în rugby.