După cum începuseră sferturile de finală ale CM de Hochei ce se desfășoară în Suedia și în Danemarca (Elveția – Austria 6-0 și SUA – Finlanda 5-2), se părea că nu e loc de surprize și că, probabil, vom avea o luptă în semifinale în care vor fi angrenate unele dintre marile favorite: Canada, Suedia, SUA și Elveția. Sigur, mai rămânea ca Suedia să se impună în fața campioanei mondiale Cehia, dar asta chiar s-a întâmplat, cehii prestând un joc destul de neconvingător, iar selecționata Tre Kronor câștigând cu 5-2.
Austriecii, merituoși învingători în fața Letoniei în ultimul meci din grupe (și chiar la scor, 6-1) nu le-au putut face față hocheiștilor din Țara Cantoanelor, și au pierdut la diferență foarte mare. Statele Unite s-au impus, poate, mai clar decât se aștepta în fața Finlandei (finlandezii s-a văzut și din meciurile anterioare că nu au făcut un turneu final strălucit, dar am crezut că ”se păstrează” pentru fazele finale. Or, tocmai asta nu s-a întâmplat).
Scriam recent că în playoff începe o altă competiție și că nu trebuie să anticipăm rezultatele din playoff pe baza celor din grupe. Îmi mențin părerea, dar asta nu înseamnă nicidecum că am anticipat în vreun fel uriașa surpriză care avea să se producă. Dimpotrivă, întâlnirea dintre Danemarca și Canada îmi părea (ca și multor alți iubitori ai hocheiului) cea mai dezechilibrată.

Suporterii danezi au crezut tot timpul în șansa lor
Când am văzut însă că după două reprize scorul este alb, am început să mă gândesc că ceva nu merge ”conform planului”.

…la fel și cei canadieni, dar nu a fost seara lor
Ce s-a întâmplat în continuare pe arena Jyske Bank Boxen din Herning a întrecut orice imaginație, a aruncat tribunele în delir, a ”dinamitat” pariurile sportive și, probabil, a crescut consumul de bere în Danemarca la echivalentul unei luni întregi.
Trebuie precizat că Danemarca a evoluat cu o echipă în care majoritatea jucătorilor evoluează în Europa, fiind mai cunoscut la nivel mare doar Nikolaj Ehlers de la Winnipeg Jets, iar Canada a adus pe gheață ”toată floarea cea vestită”, în frunte cu superstarurile Nathan MacKinnon și Sidney Crosby. Pe lângă mulți alți jucători din NHL.
Regatul Danemarcei pentru un gol în timpul regulamentar
Danezii au jucat însă exact, s-au apărat eroic (în frunte cu portarul Frederik Dichow, care a și fost ales jucătorul meciului de la gazde) și, simțind că ”se poate”, au început repriza a treia foarte tare, depășindu-și adversarul la șuturi pe poartă, după ce anterior ei fuseseră cei întrecuți la acest capitol.

Surprinzător, în repriza a treia danezii i-au dominat pe canadieni la șuturi la poartă
Canadienii au fost totuși cei care au deschis scorul prin Sanheim, dar jocul în continuare a fost destul de echilibrat.

Sanheim a deschis scorul pentru canadieni…
Spre final, jucătorii Danemarcei și-au încercat șansele, fiindcă cronometrul le devenise un mare inamic. Și insistența le-a fost răsplătită, pentru că în minutul 17 Ehlers prinde un șut de la distanță care trimite pucul în poarta lui Binnington.

… iar Ehlers a egalat pentru danezi
Din acel moment, putem spune, parafrazând replica regelui Richard al III-lea ”Regatul meu pentru un cal”, că cel mai potrivit slogan pentru gazde a devenit ”Regatul Danemarcei pentru un gol în timpul regulamentar”, fiindcă, deși nimic nu era decis, era totuși de temut că mai experimentații jucători canadieni se vor impune în eventualele prelungiri.
Și miracolul s-a produs!
Cu 50 de secunde înainte de final, la o fază de atac a gazdelor, pucul ajunge la Nick Olesen, care, cu un sânge rece remarcabil, a preluat, a driblat ușor și apoi a șutat în partea porții care rămăsese neapărată. 2-1 pentru Danemarca și minunea începea să prindă contur!

Olesen își trimite echipa în semifinale, unde elevii lui Mikael Gath vor da piept cu Elveția
Canadienii au scos, evident, portarul, dar timpul rămas s-a dovedit a fi prea scurt pentru a se mai schimba ceva și Danemarca produce una dintre cele mai mari surprize din istoria competiției, în plus ajungând pentru prima oară în semifinalele campionatului mondial.
De ce spun că era imposibil de anticipat și că cine a pariat pe elevii lui Mikael Gath chiar s-a îmbogățit?
Să recapitulăm rezultatele de până acum ale Canadei la această ediție a CM (dincolo de faptul că au oferit, de fiecare dată, un adevărat spectacol pe gheață):
Canada – Slovenia 4-0: Canada – Letonia 7-1; Canada – Franța 5-0; Canada – Austria 5-1; Canada – Slovacia 7-0; Canada – Finlanda 1-2 (după pen.) și Canada – Suedia 5-3.
Deci, aproape numai victorii la scor și o singură înfrângere, la limită, care conta mai mult pentru palmares.
În vreme ce Danemarca începuse cu următoarele rezultate: 0-5 cu SUA, 2-5 cu Elveția și 2-7 cu Cehia, fanii locali probabil începând să se teamă chiar de retrogradare!
Nordicii însă au strâns rândurile și au crescut nivelul jocului și al rezultatelor, culminând cu victoria istorică de joi seară.
Am scris într-una dintre cronicile anterioare că Danemarca și Norvegia se străduiesc să destrame mitul potrivit căruia, între echipele nordice, stau ”în umbra” marilor puteri Suedia și Finlanda.
Îmi cer scuze. Am greșit. Finlanda și-a făcut bagajele, Danemarca e în semifinale, iar Mikael Grath a devenit brusc unul dintre cei mai interesanți antrenori ai momentului. Indiferent de rezultatul semifinalei cu Elveția.

Travis Sanheim a fost ales jucătorul meciului de la oaspeți, dar bucuria sa este una amară

Frederik Dichow a avut un aport decisiv la victoria echipei sale
Semifinalele se vor disputa sâmbătă după următorul program:
Suedia – SUA
Elveția – Danemarca
(Sursa foto: capturi video antenaplay.ro)