Comerţul este pe creştere în pandemie

În luna februarie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 8,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,5%, potrivit INS.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 9,2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 18,0%.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 9,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,9%.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a scăzut, atât ca serie brută cu 24,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 24,0%.

▪ În perioada 1.I-28.II.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada 1.I-29.II.2020 atât ca serie brută cu 8,5%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,4%.

▪ În perioada 1.I-28.II.2021, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de perioada 1.I-29.II.2020 atât ca serie brută cu 29,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 30,8%.

Februarie 2021 comparativ cu ianuarie 2021

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută în luna februarie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 8,0%, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+13,2%), comerţul cu autovehicule (+10,6%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+8,3%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+0,9%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,5%. În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei serie brută în luna februarie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 9,2%, datorită creşterilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+20,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+6,6%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+2,0%) și la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+0,6%). Activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au înregistrat scăderi de 0,9%.

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 18,0%.

Februarie 2021 comparativ cu februarie 2020

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna februarie 2021, comparativ cu luna februarie 2020, a înregistrat o creştere cu 9,3%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+86,7%), comerţul cu autovehicule (+12,1%) și la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+4,5%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 0,1%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2021, a înregistrat o creştere cu 9,9% faţă de luna februarie 2020.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna februarie 2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 24,3% mai mică comparativ cu luna februarie 2020, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-50,1%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-22,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-21,9%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-16,7%) și la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-1,8%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna februarie 2021 a scăzut cu 24,0%, comparativ cu luna februarie 2020.

Perioada 1.I-28.II.2021 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020

În perioada 1.I-28.II.2021 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 8,5%, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+89,6%), comerţul cu autovehicule (+11,6%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+5,6%). Activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au scăzut cu 4,9%.

În perioada 1.I-28.II.2021 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 9,4%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-28.II.2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 29,7% mai mică comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020, influențată de reducerea cifrei de afaceri la: activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-54,7%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-30,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-25,7%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-17,6%) şi serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-3,8%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-28.II.2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 30,8% mai mică comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020.

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete şi serviciile de piaţă prestate populaţiei sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW