Comerţul își mai temperează ritmul de creștere

În luna august 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 1,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,9%, potrivit INS.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cu 11,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,7%.

▪ În perioada 1.I-31.VIII.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2020 atât ca serie brută cu 12,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,2%

August 2021 comparativ cu iulie 2021

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 1,0%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+2,2%) și la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,6%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 2,1%.

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,9%, datorită creșterii înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,3%) şi la vânzările de produse nealimentare (+1,1%). Scăderi s-au înregistrat la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-2,1%).

August 2021 comparativ cu august 2020

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, a înregistrat o creştere, pe ansamblu cu 11,1% datorită creșterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+15,1%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,1%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,7%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+14,9%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,2%).

Perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în perioada 1.I-31.VIII.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020 a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 12,4% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+18,7%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+13,0%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,6%).

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.VIII.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 11,2% datorită creşterii înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+18,2%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+11,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,1%).

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile. Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în Întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW