Potrivit unui raport parţial publicat miercuri de Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, ,,în Româna s-a legiferat prin Hotărâri CSAT. În perioada anului 2004, restrângerea drepturilor și libertăților cetățenilor (în ceea ce privește mandatele de securitate națională), s-a realizat fără temei legal, efectuându-se doar în conformitate cu Hotărârea CSAT nr. 0034/2004, act administrativ”. Astfel, Comisia a arătat că prin Hotărârea CSATnr.0034/2004, a fost reglementată procedura de obţinere a mandatelor de securitate naţională până la intrarea în vigoare a Legii 535/2004, producând efecte juridice pe o perioadă de aproximativ de 1 an de zile, deşi se cunoştea faptul că modificarea unor acte normative care vizează restrângerea unor drepturi şi libertăţi se face numai printr-o lege organică şi nu prin hotărâri C.S.A.T. Prin urmare, Comisia SRI propune modificarea cadrului legislativ.
De asemenea, în raport se mai arată că prin Hotărârea C.S.A.T. au fost adăugate atribuţii în plus Serviciului Român de Informaţii. Mai exact, SRI a fost desemnat ca Autoritate Naţională în domeniul realizării interceptărilor şi al relaţiilor cu operatorii de telecomunicaţii.
,,Pentru relaţia cu furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului, Centrul Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor din cadrul Serviciului Român de Informaţii este desemnat cu rolul de a obţine, prelucra şi stoca informaţii în domeniul securităţii naţionale. La cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit şi independent al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute la art. 138 alin. ( 1) lit. a) din Codul de Procedură Penală”. Comisia propune astfel înfiinţarea Autorităţii Unice de Interceptare, care să fie intermediar între operatorii de telecomunicaţii şi structurile abilitate de lege să solicite sau să pună în aplicare mandatele sau autorizaţiile de interceptare a comunicaţiilor.
Potrivit capitolului 3, s-a constatat o creştere semnificativă a numărului de mandate de securitate naţională obţinute de SRI, ajungând de la 1395 în anul 2005 la 3701 în anul 2013. În acelaşi timp, s-a observat o creştere a tuturor actelor de autorizare, de la 5.244 în anul 2005 la 51. 248 în 2015.