Un seminar desfășurat la Varșovia sub auspiciile Președinției poloneze a Consiliului Uniunii Europene a subliniat necesitatea de a oferi tuturor cetățenilor europeni acces la locuințe decente, durabile și la prețuri accesibile.
„Locuințe pentru toți” este cuvântul de ordine evidențiat la seminarul organizat de Comitetul Economic și Social European (CESE) la 6 martie 2025 la Varșovia, în cooperare cu Rețeaua Europeană Anti-Sărăcie a Poloniei (EAPN) și Universitatea Korczak.
Convocat de Secțiunea pentru Transport, Energie, Infrastructură și Societatea Informațională (TEN) și Grupul său Permanent pentru Servicii de Interes General, evenimentul a oferit o platformă pentru vorbitori și participanți pentru a împărtăși experiențe și bune practici și a subliniat că locuințele în Europa ar trebui să fie sociale, durabile și accesibile.
Seminarul a discutat despre rolul serviciilor de calitate de interes general în satisfacerea nevoilor din domeniul locuințelor și s-a concentrat pe categorii specifice de gospodării care nu își pot satisface nevoile de locuințe în condițiile pieței din mediul urban sau rural.
Locuința este un bun public și este importantă pentru găsirea de oportunități în societate
Locuința este cheia în viața oamenilor și nu poate fi considerată un privilegiu. Potrivit Comitetului, care a adoptat avizul Locuințele sociale în UE – decente, durabile și accesibile în cadrul primului său Forum pentru locuințe în decembrie anul trecut, aceasta ar trebui văzută ca un drept fundamental.
Ca urmare a recomandărilor CESE pentru locuințe durabile, accesibile și decente, care au fost publicate la scurt timp după adoptarea avizului, Krzysztof Stanisław Balon, vicepreședinte al Grupului organizațiilor societății civile din CESE și membru al Grupului permanent al CESE pentru servicii de interes general, a subliniat că locuințele sunt un bun public și a solicitat urgent să iasă din criza UE pentru a ieși rapid din criza europeană.
În acest sens, Mateusz Szymanski, membru al Grupului permanent pentru servicii de interes general al CESE și membru al grupului de studiu pentru avizul CESE, a adăugat că locuințele nu trebuie privite ca un produs ca oricare altul, în care legile pieței operează liber. El a îndemnat autoritățile publice să fie mai active pe piața imobiliară și astfel să reducă presiunea asupra oamenilor, investind în locuințe sociale și ajutându-i pe cei care au nevoie să închirieze și să cumpere o locuință.
Profesorul Mirosław Grewiński, rectorul Universității Korczak, a spus că a fost o greșeală să consideri locuința ca o chestiune privată. El a subliniat că locuința este, în schimb, o chestiune publică și că este important să o facem mai socială, în special pentru tinerii și grupurile vulnerabile, cum ar fi persoanele cu dizabilități, cărora deseori găsirea locuințelor le este inaccesibilă.
Într-o scrisoare, Katarzyna Nowakowska, ministrul adjunct al familiei, muncii și politicii sociale din Polonia, a scris că politica de locuințe este un element-cheie al politicii sociale, deoarece accesul la locuințe era mai mult decât a avea un acoperiș deasupra capului; a fost fundamentul unei vieți stabile, securității și oportunităților de dezvoltare. Acest lucru a fost cu atât mai adevărat pentru persoanele aflate în situații de viață mai dificile, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități, familiile cu copii și persoanele care se confruntă cu lipsa adăpostului, pentru care era vital să aibă o locuință de sprijin, care să combine un loc sigur de locuit cu o asistență socială adecvată.
În această privință, Ryszard Szarfenberg, profesor la Universitatea din Varșovia și președinte al Comitetului polonez al Rețelei europene anti-sărăcie (EAPN), a moderat o sesiune de panel cu reprezentanți la nivel înalt ai mai multor organizații ale societății civile poloneze privind aspectele legale și practice ale furnizării de servicii de locuințe pentru persoanele cu nevoi speciale.
Privind spre viitor: Planul european pentru locuințe la prețuri accesibile și Strategia europeană pentru construcția de locuințe
Pentru a aborda eficient criza locuințelor, o gamă largă de actori trebuie să fie implicați într-un efort coordonat: autorități publice, investitori privați și actori din economia socială. În același timp, este important să se stabilească mecanisme de finanțare flexibile, cadre juridice de sprijin și măsuri de politică bine direcționate.
Agnieszka Maj de la Centrul de Cercetare Socială și Economică (CASE) din Varșovia a spus că pentru a asigura accesibilitatea, sustenabilitatea și stabilitatea pe termen lung, locuințele trebuie văzute ca infrastructură socială esențială, la fel ca asistența medicală și educația. Aceasta înseamnă extinderea parteneriatelor public-privat-social și sprijinirea modelelor de locuințe non-piață care oferă locuințe sigure și accesibile celor mai nevoiași.
Doamna Maj a continuat descriind schema-pilot a agențiilor de închiriere socială din orașul polonez Dąbrowa Górnicza, care a servit ca instrument de completare a politicilor de locuințe existente și de a reduce decalajul dintre proprietarii privați și chiriașii aflați în nevoie.
Locuința rămâne o responsabilitate principală a guvernelor naționale și a autorităților locale și, din acest motiv, eforturile viitoare ale Comisiei Europene se vor concentra pe găsirea celor mai bune modalități de sprijinire a statelor membre.
Planul european pentru locuințe la prețuri accesibile, care urmează să fie publicat la începutul anului 2026, va fi următorul pas și va include acțiuni pentru facilitarea politicilor de locuințe ale statelor membre, cum ar fi creșterea finanțării de coeziune pentru locuințe. În plus, pentru a sprijini oferta de locuințe, Comisia intenționează să stabilească o nouă strategie europeană pentru construcția de locuințe și să abordeze problema sistemică legată de închirierile de locuințe pe termen scurt.