Companii aeriene europene pun deja în aplicare decizia europeană privind evitarea spațiului aerian al Belarus


Un zbor Air France Paris-Moscova a fost amânat miercuri din motive legate de situația din Belarus, al cărui spațiu aerian este acum ocolit după deturnarea avionului civil Ryanair deasupra Belarus pentru capturarea unui opozant al regimului Lukașenko. Compania Air France a precizat că amânarea a fost impusă de necesitatea obținerii unor noi autorizații din partea autorităților ruse pentru a intra pe alt culoar al spațiului aerian rus.

Autoritățile din Belarus au acuzat în aceeași zi Franța de „piraterie aeriană” după refuzul de survol pentru un avion ce efectua un zbor pe ruta Minsk-Barcelona. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Belarus, Anatoli Glaz, a calificat decizia Franței drept un „act imoral, practic piraterie aeriană”, „contrar normelor de drept internațional”, forțând avionul respectiv să se întoarcă la Minsk.
Așa cum s-a anunțat deja, luni, Uniunea Europeană a decis să-și închidă spațiul aerian avioanelor din Belarus, decizia finală aparținând fiecărei țări membre. Miercuri seară, și Polonia a interzis avioanelor din Belarus intrarea în spațiul aerian polonez.

Rusia insistă asupra necesității unei „anchete obiective”

După discursul de miercuri al lui Lukașenko, în care a revenit cu scenariul său potrivit căruia avionul de pe linia Atena-Vilnius a fost interceptat și forțat să aterizeze la Minsk din cauza alertei cu bombă, Kremlinul a susținut „că nu are motive să nu creadă declarațiile liderilor belaruşi”. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a respins acuzațiile de complicitate a Moscovei în deurnarea avionului la bordul căruia se află opozantul regimului Lukașenko, calificându-le drept ” interpretări fanteziste” și a cerut din nou o anchetă „obiectivă” asupra incidentului din Belarus.

Germania și Olanda și-au retras echipele de la campionatul european de ciclism pe pistă

Federațiile germană și olandeză de ciclism au anunțat retragerea echipelor lor de la Campionatele europene de ciclism pe pistă ce au loc la sfârșitul lunii iunie în Belarus. În motivele deciziei a fost menționat faptul că „securitatea cicliștilor și a personalului însoțitor nu este garantată.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Evitati sa zburati peste Belarus ca e SPATIU LIBER DE COVID, ei nerecunoscand existenta acestei plandemii, la fel ca multe alte tari civilizate de pe planeta !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW