Compensarea facturilor de gaze și energie electrică, primele semne de întrebare pentru Guvern

Mihai Nicuţ (e-nergia.ro)

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat introducerea unui mecanism de compensare parțială a facturilor de energie electrică și gaze pentru consumatorii casnici în această iarnă. Ministrul a prezentat doar schema, urmând ca toate detaliile să facă obiectul unei Ordonanțe de Urgență ce urmează a fi adoptată cel mai târziu la începutul lunii viitoare. Se pun câteva întrebări însă, pe baza informațiilor de până acum.

Pe scurt, potrivit mecanismului anunțat de ministrul Virgil Popescu, consumatorii casnici cu un consum lunar cuprins între 30 și 200 kWh lunar vor primi de la stat o subvenție de 18 bani/kWh. Facturile la gaze vor fi compensate de stat în procent de 25%, pentru consumatorii de gaze cu un consum anual cuprins între 100 și 1.200 de metri cubi. Compensațiile se acordă direct de furnizori, în factură, fără ca clienții să facă vreun efort suplimentar, iar perioada de acordare a acestor compensații este intervalul 1 noiembrie 2021-31 martie 2022.

Am identificat cel puțin trei situații care ridică semne de întrebare, pe baza informațiilor pe care ministrul Energiei le-a oferit până acum.

Ce se întâmplă cu cine consumă cu un 1 kWh sau 1 metru cub peste plafoane?

Ministrul a explicat că a stabilit aceste plafoane de consum ale gospodăriilor pentru care se acordă compensația pentru că ideea este de a nu-i sprijini și pe cei bogați, care au resurse să-și plătească facturile în creștere. Totuși, se ridică o întrebare: ce se întâmplă cu o gospodărie obișnuită care, într-una sau mai multe luni de iarnă, are un consum puțin peste plafon, să zicem 201 kWh – situație perfect posibilă fără ca acel consumator să fie catalogat drept “bogat” – consumul mediu casnic în București era, înainte de pandemie, de circa 150-160 kWh pe lună. Un exemplu ipotetic: o avarie prelungită a sistemului de termoficare, care i-ar putea obliga pe cei din blocurile obișnuite să se încălzească, temporar, electric, folosind aerul condiționat sau un radiator obișnuit de 1.000-2.000 de wați. Care va duce la creșterea consumului de energie electrică.

Din ce a spus ministrul se înțelege că peste pragul de 200 kWh lunar nu se compensează – nu a vorbit despre compensarea unui consum de 200 kWh, ci a unui consumator cu un consum maxim de 200 kWh. Deci cine a consumat, repetăm, situație ipotetică, 201 kWh nu mai primește compensația?

Ce se întâmplă cu facturile de regularizare?

Mai ales la energie electrică, în ultima vreme au tot apărut informații despre facturi eronate la energia electrică. După cum știm, prin lege distribuitorii de energie sunt obligați ca la maximum șase luni să citească indexul contorului, dar au fost situații în care contoarele nu au fost citite cu anii. În cazul în care un client nu a citit deloc contorul și nu a trimis indexul autocitit, și din diverse motive a avut un consum real mult mai mare decât ce a estimat furnizorul pe baza datelor istorice ale distribuitorului, el va primi o factură de regularizare substanțială, posibil peste pragul de 200 kWh, până la care se acordă compensarea de 18 bani/kWh. La fel, să înțelegem că în această situație consumatorul nu mai beneficiază de compensare?

Ce se întâmplă cu centralele termice de scară/bloc?

Deși este mai rar întâlnită, există situația în care scări de bloc au ca soluție de încălzire centrale de scară, care funcționează cu gaze naturale. Din ce ne-a spus ministrul Energiei, compensarea a 25% din factura de se acordă doar persoanelor fizice, în limita acelui consum, deci nu și asociațiilor de proprietari.

Cu siguranță o centrală de scară depășește cu mult pragurile de consum anunțate de ministru, dar, pe scară, consumatorii nu sunt contorizați individual, ci plătesc gazul pentru încălzire în baza unui sistem paușal, în funcție de suprafața locuinței. Nu există factură separată de gaz, așadar, pentru fiecare apartament de pe scară, ci o factură emisă de furnizor către Asociația de Proprietari pentru gazul consumat de centrala termică.

Să înțelegem așadar că acești consumatori nu vor avea parte de compensații, pentru că, cel puțin momentan, despre ei nu se vorbește în schemă? Ar fi o discriminare, pentru că cei cu centrale proprii de apartament sunt compensați, iar cei racordați la termoficare beneficiază oricum de subvenție din partea primăriei.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Ce se întâmplă în cazul în care deși sunt pensionara cu o casa cat un apartment de bloc, deci nu sunt bogata, dar am ales să mă încălzesc cu o centrala electric pentru că nu avem gaze în zona, depășesc cu mult plafonul stabilit pentru compensarea facturi de energie electrică?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW