Conferința financiară chineză, stabilizator al investițiilor

Comitetul pentru Stabilitatea și Dezvoltarea Financiară din cadrul Consiliului de Stat al Chinei a organizat, miercuri, o conferință în care au fost abordate o serie de preocupări ale investitorilor privind macroeconomia, piața imobiliară sau economia platformelor. Analiștii susțin că ședința a transmis un semnal guvernamental de stabilitate față de previziunile pieței, investițiilor străine și dezvoltării, crescând încrederea investitorilor chinezi și străini.

Finanțele reprezintă un aspect extrem de important al dezvoltării economice. În fața incertitudinilor externe, a scăderii consumului, aprovizionării și prognozei, piața financiară chineză a fost supusă în ultimele luni unei mari presiuni. Conferința nu a ocolit problemele și a scos în relief dezvoltarea, construcția economică, aprofundarea reformelor, lărgirea deschiderii și elaborarea unei politici monetare flexibile.

În ultimii ani, economia Chinei și-a arătat marea rezistență la încercări și vitalitatea excepțională. În 2020, China a fost unica entitate economică a lumii care a înregistrat creșteri în contextul pandemiei, iar în anul 2021 PIB-ul Chinei a înregistrat o creștere de 8,1%.

În prezent, economia chineză continuă să se redreseze în mod stabil. Ultimele date arată că, în primele două luni din 2022, a fost înregistrat un progres peste previziuni, fapt care reprezintă o bază pentru realizarea obiectivului de dezvoltare economico-socială pentru întregul an. În perioada Ianuarie-Februarie, valoarea totală a vânzărilor cu amănuntul de bunuri de consum din China a crescut cu 6,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifra fiind peste 3%. De asemenea, creșterile în domeniul producției industriale, investițiilor și import-exportului sunt relativ mari, fiind menținută stabilitatea prețurilor și a locurilor de muncă.

Bazele pentru relansarea stabilă a economiei chineze rămân fragile, în contextul în care pandemia se răspândește pe plan global, iar situația mondială este tulbure. De aceea, termenul „stabilitate” ocupă un loc prioritar, atât în cadrul Conferinței centrale de lucru pe teme economice, cât și în raportul de lucru al guvernului prezentat cu ocazia sesiunilor celor două foruri supreme ale Chinei.

La reuniunea Comitetului pentru Stabilitatea și Dezvoltarea Financiară din cadrul Consiliului de Stat, s-a mai subliniat că trebuie asigurate stabilitatea și așteptările politice. În acest sens, vor fi lansate politici favorabile pieței, în timp ce politicile contracționale vor fi adoptate prudent, timp în care instituțiile financiare trebuie să susțină cu fermitate dezvoltarea economiei reale.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW