În contextul epidemiei de COVID-19, discuțiile din Europa Centrală și de Est privind cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est (CEEC) (cooperarea 17 + 1) au crescut semnificativ, iar punctele de vedere au devenit tot mai diverse, fapt care demonstrează că influența acestei cooperări se extinde și preocupările tuturor părților sunt în creștere. Aș dori să profit de această ocazie pentru a face câteva comentarii în acest sens.
„Cooperarea 17 + 1” a fost creată în perioada crizei economice mondiale după criza datoriilor europene. Este o alegere istorică pentru China și țările din Europa Centrală și de Est să caute o cale de ieșire, construind o platformă favorabilă pentru aprofundarea prieteniei tradiționale dintre China și țările din Europa Centrală și de Est și consolidarea cooperării reciproc avantajoase. În cei opt ani de la înființare, toate părțile au luat în considerare și s-au acomodat pe deplin preocupărilor bazate pe principiile echilibrului, egalității, deschiderii și inovării, urmărind atingerea obiectivelor de complementaritate, beneficiu reciproc, construcție în colaborare și cooperare de tip câștig, devenind cu adevărat o platformă de cooperare transregională pentru practicarea multilateralismului care a obținut rezultate fructuoase în promovarea creșterii economice a celor două părți, facilitarea dezvoltării „Belt and Road” și promovarea dezvoltării relațiilor China-Europa.
În 2019, comerțul dintre China și 17 țări din Europa Centrală și de Est a atins 95.452 miliarde USD, cu o creștere anuală de 6,91%; volumul comerțului cu cele 16 țări din Europa Centrală și de Est (cu excepția Greciei) a ajuns la 86,99 miliarde USD, în creștere cu 67,1% față de 2012. În ciuda unei scăderi puternice a investițiilor directe internaționale, investițiile chineze în CEEC au crescut cu 67%. Investițiile în proiecte majore în energie, minerale, fabricarea de electrocasnice și alte domenii au crescut și au fost făcuți noi pași în cooperare pe piețele terțe. Conectivitatea infrastructurii dintre cele două părți continuă să progreseze: calea ferată Ungaria-Serbia, portul Pireu din Grecia, autostrada Nord-Sud din Muntenegru și podul Pelješac din Croația progresează fără probleme, iar cooperarea în domenii noi, cum ar fi comunicarea informațiilor și orașele inteligente, s-a dezvoltat rapid. Anul trecut au fost lansate peste 8.000 de trenuri de marfă China-Europa, au fost înregistrate progrese constante în construirea liniei Express pe mare și pe uscat dintre China-Europa, iar țările din Europa Centrală și de Est au continuat să se dezvolte ca hub-uri de conectivitate între Asia și Europa. Cooperarea locală se aprofundează, zona de demonstrație a cooperării economice și comerciale Ningbo 17 + 1 pentru țările Europei Centrale și de Est (Liaoning, China) a fost lansată cu succes. Schimburile dintre persoane au devenit mai strânse. În 2018, numărul cetățenilor chinezi care au vizitat țările din Europa Centrală și de Est a depășit 1,4 milioane, iar cel al țărilor din Europa Centrală și de Est care au vizitat China a ajuns la 350.000. Cele două părți au desfășurat, de asemenea, o serie de cooperări în domenii culturale și creative, cum ar fi artele spectacolului, animația și filmele. Am obținut aceste rezultate pentru că am fost mereu orientați spre deschidere și am pus „accentul pe cooperarea pragmatică” ca punct de plecare și punct final. În plus, aproape toate țările Europei Centrale și de Est au preluat în prezent conducerea într-un anumit domeniu în cadrul cooperării 17 + 1, fiecare țară își poate juca pe deplin propriilor sale avantaje și caracteristici și poate realiza cu adevărat consultări ample, contribuții comune și beneficii partajate.
De la începutul acestui an, epidemia de COVID-19 a aruncat o umbră asupra întregii lumi și a provocat o lovitură grea pentru sănătatea, securitatea și dezvoltarea economică a oamenilor din întreaga lume. În fața epidemiei, liderii Chinei și ai țărilor din Europa Centrală și de Est au schimbat scrisori de condoleanțe, au donat reciproc materiale anti-epidemice și au organizat o serie de întâlniri de schimb de experiență pentru prevenirea și controlul epidemiilor. China a construit un „coridor aerian” pentru achiziționarea de materiale medicale din China pentru țările Europei Centrale și de Est, astfel încât materialele să poată fi livrate în timp util și eficient. Oamenii s-au susținut reciproc, iar copiii corului „Allegretto” din România au cântat melodii chinezești pentru a înveseli China. Aceștia au obținut în jur de 30 de milioane de vizualizări pe rețelele de socializare chineze și au primit numeroase aprecieri. „Cooperarea 17 + 1″ reprezintă „piatra de temelie” a prieteniei și a cooperării dintre cele două părți, demonstrând din nou caracterul prețios de a ne ajuta reciproc în momentele de dificultate rezistând testului timpului.
Inutil de spus, și „cooperarea 17 + 1″ a fost afectată de epidemie. Din fericire, China a preluat rolul principal în controlul epidemiei și a reluat munca și procesul de producție. Măsurile de prevenire și control ale țărilor din Europa Centrală și de Est au obținut, de asemenea, rezultate pozitive, care au creat condiții favorabile pentru o cooperare „reînnoită”. Conform filozofiei tradiționale chineze, pericolul și oportunitatea merg mână în mână. „Cooperare 17+1″ are genele corespunzătoare pentru a face față crizei, China și țările din Europa Centrală și de Est au încredere fermă în cooperare, utilizând înțelepciunea respectivă și eforturile comune, părțile sunt pe deplin capabile să găsească noi oportunități în criză și să promoveze cooperarea pentru o dezvoltare și mai prosperă în era post-epidemică.
Mai întâi de toate este nevoie de a consolida înțelegerea. Există diferențe culturale între China și țările din Europa Centrală și de Est, dar motivația pentru înțelegerea reciprocă a existat întotdeauna. Doar prin mai multe contacte, schimburi și dialoguri, putem să punem la punct diferențele culturale dintre cele două părți și să eliminăm barierele culturale. Cele două părți pot deschide mai multe zboruri directe, pot organiza mai multe schimburi culturale și interumane pentru a crește contactul dintre cele două popoare, să-și povestească propriile povești și să promoveze comunicarea bidirecțională prin intermediul internetului și a noilor mijloace media pentru a spori legătura dintre oameni. Ambasada Chinei în România a depus eforturi în acest scop, am prezentat China publicului român prin Facebook și alte platforme și am prezentat România publicului chinez prin WeChat. Am obținut rezultate bune în acest sens, luând în considerare că, de la începutul acestui an, numărul total de cititori a ajuns la 2 milioane.
În al doilea rând, ideile inovatoare. Atât China, cât și țările din Europa Centrală și de Est au un grad ridicat de deschidere, majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est fiind state membre ale UE. Cooperarea trilaterală în cadrul inițiativei 17 + 1 se bucură de avantaje unice și a generat numeroase cazuri de succes. Podul Pelješac din Croația integrează fondurile UE, standardele UE și tehnologia chineză, un proiect de care beneficiază atât China și Croația, cât și China și Europa. Proiectul centralei de șisturi petroliere Attarat din Iordania, construit în comun de companii din China, Malaezia, Estonia și alte țări, evidențiază cooperarea dintre mai multe părți și beneficiile multilaterale. Trebuie să lucrăm activ pentru consolidarea cooperării tripartite și a mai multor părți, să combinăm punctele forte ale Chinei și ale țărilor din Europa Centrală și de Est la nivel de capital, tehnologie și personal, astfel încât să obținem un beneficiu reciproc autentic și rezultate câștigătoare.
În al treilea rând, încurajarea a noi puncte de creștere. Epidemia a creat cerințe noi și cerințe mai mari în sistemele medicale și de sănătate, în special în fabricarea produselor farmaceutice, și a accelerat dezvoltarea industriilor emergente, cum ar fi tehnologia 5G, aplicații de date mari, economie digitală și cloud computing. Națiunile Unite, Uniunea Europeană și China și-au exprimat cu toții părerea despre importanța pentru industria ecologică de protecție a mediului sub diferite forme și și-au sporit investițiile. Unele țări din Europa Centrală și de Est au capacități puternice în domeniul cercetării și dezvoltării vaccinurilor pentru COVID-19, producția de măști medicale, cercetarea și dezvoltarea de noi materiale. Cele două părți pot folosi acest lucru ca punct de plecare pentru a realiza o cooperare mai direcționată și operațională, astfel încât să încurajeze noi puncte de creștere pentru cooperarea 17 + 1 în era post-epidemică.
Epidemia este doar o ondulare în cursul râului dezvoltării umane și nu va schimba tendința schimburilor și a cooperării dintre țări. Sunt încrezătoare că, prin eforturile comune ale Chinei și țărilor din Europa Centrală și de Est, „cooperarea 17 + 1″ cu siguranță va înainta constant și va aduce noi beneficii oamenilor din toate țările.