Cooperarea între China și statele ECE în plină epidemie

Ambasadorul Huo Yuzhen. Reprezentant special al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei pentru cooperarea dintre China și țările din Europa Centrală și de Est

Omenirea se confruntă în prezent cu cea mai gravă urgență globală de sănătate publică de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Fiind prima țară care a raportat epidemia, China a făcut eforturi și sacrificii enorme pentru a inversa în mod eficient situația epidemică și pentru a proteja viețile și sănătatea poporului său. În același timp, suntem încântați să vedem că, de ceva timp, datorită măsurilor eficiente de prevenire și control adoptate de țările din Europa Centrală și de Est în conformitate cu propriile condiții naționale, răspândirea virusului este treptat limitată, iar unele țări iau măsuri active pentru reluarea treptată a muncii și producției și pentru restabilirea dezvoltării sociale și economice.

Dacă vrem să folosim două cuvinte pentru a descrie experiența de succes a Chinei și a țărilor din Europa Centrală și de Est în combaterea epidemiei din perioada anterioară, cred că ar trebui să fie „Solidaritate și Cooperare”. Virusul nu cunoaște granițe și nici nu poate fi alungat prin calomnie, doar consolidând solidaritatea și cooperarea comunității internaționale putem învinge în cele din urmă epidemia. De la izbucnirea COVID-19, liderii celor două părți au menținut un contact strâns, s-au susținut și s-au încurajat reciproc prin apeluri telefonice și scrisori. Organizațiile non-guvernamentale, administrațiile provinciale și municipale din ambele părți și-au oferit, de asemenea, asistență reciprocă în cele mai diverse moduri. Epidemia ne-a amintit încă o dată că omenirea este o comunitate cu un destin comun și că solidaritatea și cooperarea reprezintă calea corectă pentru comunitatea internațională în lupta comună împotrivă epidemiei.

Pe măsură ce situația epidemiei se îmbunătățește treptat, vom continua să ne bazăm pe solidaritate și cooperare pentru a promova cooperarea dintre China și statele ECE în etapa următoare.

În primul rând, ar trebui să continuăm să îmbunătățim schimbul de experiență și să aprofundăm cooperarea în domeniul sănătății, astfel încât să câștigăm lupta împotriva COVID-19. La data de 13 martie și 13 mai, Secretariatul formatului de cooperare China-ECE, împreună cu departamentele relevante din China și din țările ECE, a găzduit o conferință video a experților China-ECE în legătură cu prevenirea și controlul COVID-19 și o conferință video specială cu miniștrii Sănătății China-ECE privind COVID-19. Participanții la întâlnire au făcut schimburi de experiență cu privire la prevenirea și controlul epidemiei, tratamentul medical și alte aspecte și au promovat împărtășirea resurselor. Toate părțile au convenit că ar dori să desfășoare o cooperare de cercetare și dezvoltare cu privire la medicamente și vaccinuri în cadrul cooperării China-ECE și să aducă contribuții pozitive la sănătatea publică globală. China este dispusă să ia în considerare în mod activ oferirea de sprijin politic și să consolideze cooperarea în transportul materialelor de prevenire a epidemiei. De exemplu, să folosească pe deplin avantajele trenurilor de marfă China-Europa în transportul de mărfuri, ca „trenul vieții și sănătății” pentru a oferi mai multă comoditate în transportarea materialelor anti-epidemice în statele ECE.

În al doilea rând, trebuie să consolidăm cooperarea în reluarea muncii și a producției și să promovăm în comun recuperarea și dezvoltarea economică și socială. Anul acesta, în timpul conferinței video a coordonatorilor naționali de cooperare China-ECE, multe țări au menționat că epidemia a dat naștere dezvoltării rapide a unor noi forme de afaceri, cum ar fi a munci online și economia digitală. Astfel, depunând speranța de a se folosi pe deplin avantajele platformei de cooperare China-ECE pentru a extinde în continuare cooperarea în domenii emergente, cum ar fi inteligența artificială, rețelele 5G, date mari, Internetul obiectelor și blockchain, accelerând transformarea realizărilor inovării științifice și tehnologice și cultivând noi puncte de creștere pentru cooperarea China-ECE, Secretariatul este dispus să acționeze ca o punte de legătură între țări pentru a consolida comunicarea și coordonarea în acest sens. La data de 16 iunie, Secretariatul, în cooperare cu departamentele relevante și întreprinderile locale din statele ECE, a organizat o conferință video de schimburi de informații cu privire la reluarea muncii și producției IMM-urilor China-ECE, construind astfel o platformă de cooperare și de schimburi pentru menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare din China și din statele ECE și pentru minimizarea impactului epidemiei asupra dezvoltării lor economice și sociale.

În al treilea rând, trebuie să consolidăm schimburile și cooperarea dintre think tank-uri, să ascultăm opiniile tuturor părților și să promovăm cooperarea China-ECE să servească mai bine dezvoltării relațiilor bilaterale și a cooperării China-UE în ansamblu. Cooperarea China-ECE este o parte importantă a relațiilor chino-europene și un supliment util la parteneriatul strategic cuprinzător China-UE. Cooperarea a respectat întotdeauna principiile deschiderii, transparenței, incluziunii și reciprocității, care nu numai este benefic pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China și statele ECE, a și contribuit pozitiv la promovarea dezvoltării echilibrate în cadrul UE. Cooperarea noastră nu exclude niciodată părțile terțe și salutăm mai multe țări europene să participe la cooperarea terțiară în proiecte concrete. O Europă prosperă, stabilă și în curs de dezvoltare servește intereselor comune ale ambelor părți.

Secretariatul va consolida comunicarea și schimburile cu toate categoriile sociale din China și statele ECE, în special specialiști și cercetători, prin analiza aprofundată a impactului epidemiei asupra cooperării, să identifice noi oportunități din crize, pentru a promova în comun cooperarea China-ECE într-o nouă etapă de dezvoltare, astfel încât tot mai mulți oameni să poată beneficia de mai multe rezultate din cooperarea pragmatică.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW