Construcţiile de locuinţe şi-au domolit ritmul de creștere

În luna iulie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna precedentă, ca serie brută, cu 5,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, potrivit INS.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 2,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 0,3%.

▪ În perioada 1.I-31.VII.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada 1.I-31.VII.2020, ca serie brută, cu 4,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,1%.

Iulie 2021 comparativ cu iunie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 5,8%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-14,6%), lucrările de construcţii noi (-5,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,8%).

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel: clădirile nerezidenţiale (-16,9%), lucrările de construcţii inginereşti (-1,6%) şi la clădirile rezidenţiale (-0,8%).

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 3,6%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-10,2%) şi la lucrările de construcţii noi (-4,6%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 1,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale cu 16,8%. Clădirile rezidenţiale şi construcţiile inginereşti au crescut cu 0,9%, respectiv cu 0,6%.

Iulie 2021 comparativ cu iulie 2020

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 2,4%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-28,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-14,5%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 7,3%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+31,6%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 18,8%, respectiv cu 6,7%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 0,3%. Pe elemente de structură s-a evidenţiat o creştere la lucrările de construcţii noi cu 11,4%.

Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-26,2%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-16,6%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile rezidenţiale (+32,2%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 16,9%, respectiv cu 3,2%.

Perioada 1.I-31.VII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VII.2020

Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 4,4%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 12,7%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-14,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,0%).

Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+28,0%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 3,6%, respectiv cu 1,6%. Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,1%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,0%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.

Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+19,1%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,0%, respectiv cu 0,7%.

Informaţii suplimentare:

➢ Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

➢ Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

➢ Pe lângă indicii de volum în construcţii (serie brută), se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate prin metoda regresivă, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ versiunea 2.2.0 (metoda TRAMO/SEATS), metodă recomandată de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt (Regulamentul Consiliului nr.1165/1998).

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW