Construcţiile şi-au temperat ritmul de creștere

În luna august 2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, conform INS.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 5,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,2%.

▪ În perioada 1.I-31.VIII.2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2020 ca serie brută cu 2,7%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%.

August 2021 comparativ cu iulie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 0,3%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-1,4%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au crescut cu 6,1%, respectiv cu 0,9%.

Pe obiecte de construcţii, a avut loc o scădere la lucrările de construcţii inginereşti (-7,2%). Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 8,7%, respectiv cu 3,3%.

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,6%, scădere evidenţiată astfel: lucrările de construcţii noi (-5,0%), lucrările de reparaţii capitale (-2,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-2,0%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 8,9%. Clădirile nerezidenţiale şi clădirile rezidenţiale au crescut cu 7,4%, respectiv cu 1,2%.

August 2021 comparativ cu august 2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total cu 5,8%. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-29,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,0%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 4,4%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 17,4%, respectiv cu 13,4%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 29,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 5,2%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat scăderi la lucrările de reparaţii capitale (-31,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-19,1%). O creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi (+4,0%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile nerezidenţiale şi la construcţiile inginereşti cu 18,1%, respectiv cu 10,9%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 27,8%.

Perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 2,7%. Pe elemente de structură a avut loc o creştere la lucrările de construcţii noi cu 11,5%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-17,1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-11,1%).

Pe obiecte de construcţii, a avut loc o creştere la clădirile rezidenţiale (+27,9%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 5,9%, respectiv cu 3,4%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,9%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,2%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 15,5%, respectiv cu 10,7%.

Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+20,0%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 6,0%, respectiv cu 2,1%.

Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

➢ Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

➢ Pe lângă indicii de volum în construcţii (serie brută), se calculează lunar şi indici ajustaţi cu numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate prin metoda regresivă, folosindu-se pachetul de programe JDEMETRA+ versiunea 2.2.0 (metoda TRAMO/SEATS), metodă recomandată de regulamentele europene referitoare la indicatorii pe termen scurt (Regulamentul Consiliului nr.1165/1998).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW