Vara a impulsionat piaţa auto şi a serviciilor

În luna august 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 11,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 4,2%, potrivit INS.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 7,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,6%.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut, atât ca serie brută cu 13,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 11,0%.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a crescut atât ca serie brută cu 42,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 46,1%.

▪ În perioada 1.I-31.VIII.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2020, atât ca serie brută cu 31,1%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 28,6%.

▪ În perioada 1.I-31.VIII.2021, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a crescut faţă de perioada 1.I-31.VIII.2020, atât ca serie brută cu 38,8%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 33,5%.

August 2021 comparativ cu iulie 2021

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 11,9%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (-17,7%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (-9,5%) şi la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-3,0%). Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor a crescut cu 2,8%.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în luna august 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 4,2%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna august 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o creştere cu 7,0% datorită creşterilor înregistrate la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+8,6%), activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+8,1%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+1,7%). Scăderi au înregistrat activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-4,3%) și serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-4,2%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în luna august 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 5,6%.

August 2021 comparativ cu august 2020

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută în luna august 2021, comparativ cu luna august 2020, a înregistrat o creştere cu 13,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+31,6%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+23,7%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+20,8%) și la comerţul cu autovehicule (+6,7%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în luna august 2021 a înregistrat o creştere cu 11,0% faţă de luna august 2020.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei serie brută în luna august 2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 42,8% mai mare comparativ cu luna august 2020, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+54,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+47,3%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+36,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+22,5%) și la activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+21,8%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în luna august 2021 a crescut cu 46,1%, comparativ cu luna august 2020.

Perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020

În perioada 1.I-31.VIII.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 31,1%, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+44,9%), comerţul cu autovehicule (+35,3%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+25,6%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+23,6%).

În perioada 1.I-31.VIII.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 28,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei serie brută în perioada 1.I-31.VIII.2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 38,8% mai mare comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+46,6%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+42,4%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+38,4%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+26,5%) şi activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+15,2%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în perioada 1.I-31.VIII.2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 33,5% mai mare comparativ cu perioada 1.I-31.VIII.2020.

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete şi serviciile de piaţă prestate populaţiei sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile.

Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici de preţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW