Consultări la Ministerul Economiei pe tema OUG pentru liberalizarea promovării exportului românesc

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat o ședință pentru dezbaterea publică a proiectului de Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru liberalizarea promovării exportului românesc prin modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și prin modificarea Ordonanței de urgență nr. 120/2002 privind aprobarea Sistemului de susținere și promovare a exportului cu finanțare de la bugetul de stat.

Proiectul de act normativ prevede renunțarea la sistemul centralizat de subvenționare și înlocuirea cu posibilitatea unui credit fiscal pentru operatorii economici care înregistrează costuri pentru participarea la evenimentele de promovare a produselor pentru export. Astfel, cheltuielile eligibile pentru export vor putea fi scăzute în proporție de 50% din impozitul pe profit datorat, sub formă de credit fiscal. Cu titlu de exemplu, astfel de costuri ar fi reprezentate de transportul, asigurarea și manipularea exponatelor, mostrelor și materialelor publicitare, formalitățile vamale aferente acestora, închirierea, construirea şi/sau amenajarea spaţiului expoziţional, etc. În mod similar, pentru microîntreprinderi, se prevede posibilitatea scăderii unei jumătăți din aceleași costuri din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor.

Dezbaterea a fost condusă de secretarii de stat Daniela Nicolescu și Paul Ene. La consultări au participat reprezentanți ai CSDR/FSLCPR, MERIDIAN, UGIR, UNPR, BNS, CONPIROM.

Daniela Nicolescu, secretar de stat MEAT, și-a exprimat deschiderea pentru un dialog constructiv între toți factorii implicați, cu scopul remedierii problemelor identificate în Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru liberalizarea promovării exportului românesc. 

Secretarul de stat Paul Ene a subliniat importanța consultării și coordonării între toți actorii instituționali pentru a putea construi un dialog bazat pe înțelegere și pe premisele unui parteneriat egal. 

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW