Continuă dramele în Mediterana: Două nave umanitare având la bord sute de migranți așteaptă permisiunea de a-i debarca în porturi europene

Nava umanitară Ocean Viking are la bord, după două operațiuni de salvare în largul coastelor Libiei, 356 de migranți, iar nava Open Arms, cu 150 migranți la bord, este blocată de circa 10 zile în largul insulei Lampedusa. Matteo Salvini continuă să refuze intrarea celor două nave în apele teritoriale italiene. Malta la fel, iar Grecia a ajuns la limita capacităților sale de a mai primi migranți și adresează un apel insistent la solidaritatea europenilor.

«Le Figaro», citând France Presse, relatează că la bordul navei Open Arms, printre cei 105 migranți salvați la circa 40 mile de coasta Libiei după dezumflarea ambarcațiunii cu care porniseră spre coastele Europei se află 29 minori, inclusiv doi copii de 5 și 12 ani. Nava Ocean Viking este echipată pentru a primi până la 250 persoane, dar dacă situația impune, pot fi recuperați și alți migranți aflați în pericol în Mediterana.

Matteo Salvini persistă

Autoritățile malteze, contactate luni de Ocean Viking, au anunțat că refuză primirea migranților pe care-i are la bord, invocând faptul că operațiunea de salvare nu a avut loc în zona sa de salvare. Or, toți migranții de pe Ocean Viking, care se află sub pavilion norvegian, au operat salvarea migranților în zona dependentă de Libia. Nici gărzile de coastă libiene nu au mai putut fi contactate de circa cinci zile. La Roma, ministrul de Interne Matteo Salvini a reafirmat «interdicția absolută pentru cele două nave străine de a intra în apele teritoriale italiene». «Deschideți porturile Franței, Spaniei sau ale Norvegiei!», a lansat Salvini. Nicio soluție nu este încă previzibilă pentru debarcarea în porturi europene a celor peste 500 de migranți aflați la bordul celor două nave umanitare, situație ce preocupă serios Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați.

Grecia a atins limitele capacității sale de primire a migranților

Ministrul adjunct grec pentru Protecția cetățenilor, Georges Koumoutsakos, și-a exprimat luni, în ziarul «Kathimerini», îngrijorarea în legătură cu creșterea numărului de migranți ce sosesc în insulele situate aproape de coastele Turciei. Începând din 7 iulie, a relatat ministrul menționat, nu a fost zi fără sosiri de noi grupuri de migranți și a fost lansat un apel la solidaritate din partea Uniunii Europene. Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (HCR) confirmă, și el, că posibilitățile Greciei de a mai primi migranți au ajuns la limită. Imigrația a luat o amploare îngrijorătoare mai ales în insulele situate cel mai aproape de coastele Turciei. Sunt circa cinci puncte de primire de migranți care au devenit suprapopulate, primind de trei ori mai mulți migranți decât permit capacitățile existente.

Trebuie împărțite responsabilitățile

Grecia, reamintește purtătorul de cuvânt al HCR pentru Grecia, și-a mărit, începând din 2015, capacitățile de primire de migranți până la 50.000 de persoane. Există 26 tabere pentru adăpostirea lor, sunt puse la dispoziție 25.000 locuri în apartamente, hoteluri. Cu toate acestea, recunoaște oficialul ONU, Grecia și-a atins limitele de primire. Motiv pentru care Grecia a lansat un insistent apel la solidaritate europeană. Chiar dacă Uniunea Europeană a făcut eforturi în perioada 2015-2017 pentru relocalizarea a 20.000 migranți, a subliniat purtătorul de cuvânt al HCR, în ultimii doi ani programul respectiv a încetat, fără să fi fost înlocuit cu o altă formulă de împărțire a responsabilităților în chestiunea migrației lăsate pe seama Greciei.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Dar nava asta nu stie sa ii duca acasa pe refugiati?
    De undeva tot au plecat – e simplu sa se intoarca acolo.

    Ce il tot… preocupa… grija pe Inaltul Comisariat al ONU de atragerea africanilor spre Europa prin intermediul unor ONG-uri iresponsabile care creeaza sperante desarte pentru cei care inca nu s-au imbarcat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW