Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut marți seară o convorbire telefonică cu președintele SUA, Joe Biden, la cererea acestuia din urmă. Cei doi președinți au avut un schimb de opinii sincer și aprofundat cu privire la relația bilaterală și o serie de probleme de interes comun.
Xi a reamintit ultima întâlnire avută cu președintele Biden, la San Francisco, în luna Noiembrie 2023, arătând că aceasta a deschis Viziunea San Francisco, orientată spre viitor.
În ultimele luni, oficialii celor două părți au acționat pe baza înțelegerilor prezidențiale, a declarat Xi, adăugând că relația China-SUA începe să se stabilizeze, fapt salutat atât de cele două state, cât și de comunitatea internațională.
Cu toate acestea, Xi a transmis că factorii negativi din cadrul relației bilaterale au crescut, acest lucru necesitând atenție din ambele părți.
Președintele Xi a menționat că problema percepției strategice este întotdeauna fundamentală pentru relația China-SUA, „la fel ca primul nasture al unei cămăși care trebuie îndreptat”. De asemenea, președintele Xi a declarat că două țări mari, China și SUA, nu ar trebui să întrerupă legăturile sau să își întoarcă spatele una alteia, nici să alunece în conflict sau confruntare. Acesta a cerut respect reciproc, coexistență pașnică și urmărirea cooperării câștig-câștig. Relația ar trebui să continue să avanseze într-un mod stabil, solid și durabil, mai degrabă decât să meargă înapoi.
Xi a subliniat trei principii generale care ar trebui să ghideze relațiile chino-americană în 2024. În primul rând, trebuie prețuită pacea. Ambele părți ar trebui să pună un prag fără conflict și fără confruntare în cadrul relației și să continue să consolideze perspectiva pozitivă a relației. În al doilea rând, stabilitatea trebuie să fie prioritară. Cele două părți ar trebui să se abțină de la a pune relația înapoi, de a provoca incidente sau de a depăși linia pentru a menține stabilitatea generală a relației. În al treilea rând, trebuie menținută credibilitatea. Xi a transmis că cele două părți ar trebui să onoreze angajamentele asumate una față de cealaltă, prin acțiune, și să transforme Viziunea San Francisco în realitate.
Acesta a adăugat că cele două părți trebuie să consolideze dialogul într-un mod respect reciproc, să gestioneze diferențele cu prudență, să avanseze cooperarea în spiritul avantajului reciproc și să intensifice coordonarea în afacerile internaționale într-un mod responsabil.
Xi a subliniat că „China nu va sta cu mâinile în sân” în fața activităților separatiste de „independență a Taiwanului” și a încurajărilor și sprijinului extern pentru acestea.
Menționând că partea americană a adoptat o serie de măsuri pentru a suprima comerțul și dezvoltarea tehnologică a Chinei, adăugând din ce în ce mai multe entități chineze pe listele sale de sancțiuni, Xi a declarat că „acest lucru nu înseamnă reducerea riscurilor, ci crearea de riscuri. Dacă partea americană este dispusă să caute o cooperare reciproc avantajoasă și să împartă dividendele de dezvoltare ale Chinei, va găsi întotdeauna ușa Chinei deschisă. Dar dacă este hotărâtă să limiteze dezvoltarea hi-tech a Chinei și să priveze China de dreptul său legitim la dezvoltare, China nu va sta deoparte și va privi”.
Xi a abordat poziția Chinei cu privire la problemele legate de Hong Kong, drepturile omului și Marea Chinei de Sud.
La rândul său, Biden a declarat că relația SUA-China este cea mai importantă relație din lume.
Biden a menționat că progresele înregistrate în relațiile bilaterale de la întâlnirea de la San Francisco demonstrează că ambele părți pot avansa în mod activ cooperarea, gestionând în același timp diferențele în mod responsabil. Acesta a reiterat că SUA nu caută un nou Război Rece. Obiectivul său nu este de a schimba sistemul Chinei, alianțele sale nu sunt îndreptate împotriva Chinei, SUA nu sprijină independența Taiwanului, iar SUA nu caută un conflict cu China.
Biden a declarat că SUA aderă la politica unei singure Chine, adăugând că dezvoltarea Chinei este benefică pentru lume, iar SUA nu încearcă să suprimeze dezvoltarea Chinei sau să se decupleze de China.
Biden a transmis că SUA îi vor trimite pe secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, și pe secretarul de stat Antony Blinken să viziteze China în scurt timp pentru a consolida dialogul și comunicarea, pentru a evita calculele greșite și pentru a promova cooperarea pentru a avansa relația pe o cale stabilă și pentru a răspunde împreună provocărilor globale.
Potrivit comunicatului emis de partea chineză, cei doi lideri de stat au avut un schimb de opinii și cu privire la aspecte precum criza din Ucraina și situația din Peninsula Coreeană.
Cele două părți au convenit să rămână în comunicare și și-au însărcinat echipele să pună în aplicare viziunea de la San Francisco, inclusiv avansarea mecanismelor de consultare privind aspectele diplomatice, economice, financiare, comerciale și de altă natură, precum și comunicarea militară, desfășurarea dialogului și a cooperării în domenii precum combaterea drogurilor, inteligența artificială și răspunsul climatic, luarea de măsuri suplimentare pentru extinderea schimburilor interpersonale și îmbunătățirea comunicării pe plan internațional și probleme regionale.
În declarație se mai arată că partea chineză a salutat viitoarele vizite pe care secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, și secretarului de stat Antony Blinken le vor efectua în China.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV