După ce Pyongyang a lansat miercuri o nouă rachetă balistică, de data aceasta cu rază intermediară de acțiune, survolând Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud au reacționat imediat. Ambii parteneri strategici au lansat patru rachete sol-sol. Potrivit Statului Major sud-coreean, armatele sud-coreeană și americană au lansat fiecare câte două rachete tactice către ținte simulate. Avioane ale ambelor țări au desfășurat un exercițiu cu bombardament asupra unei ținte din Marea Galbenă.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului național de securitate american, a declarat pentru CNN că acțiunile americane și sud-coreene mai sus menționate au reprezentat ”un răspuns la provocările Nordului, pentru a ne asigura că putem demonstra propriile noastre capacități”… ” a ne asigura că dispunem de capacități gata de acțiune”. Armata a confirmat de asemenea că o rachetă sud-coreeană a eșuat după lansare, prăbușindu-se pe uscat, fără a face victime.
”Nu trebuie să ajungem la astfel de situații, a declarat Kirby. I-am spus lui Kim Jong-un că suntem gata să ne așezăm la masa discuțiilor fără condiții prealabile”. Coreea de Nord, care și-a revizuit legislația pentru a face”ireversibil” statutul său de putere nucleară, și-a intensificat anul acesta testările de rachete balistice, iar marți, pentru prima oară din 2017, și-a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) cu o rază de acțiune mai mare, al cincilea test în zece zile.
Reacții ferme la adresa regimului de la Pyongyang
Marți, după lansarea rachetei nord-coreene, Tokio și-a reactivat sistemul de alarmă și a cerut locuitorilor unor regiuni survolate de racheta nord-coreeană să meargă în adăposturi. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunțat ”escaladarea” tensiunii în zonă și a cerut Coreei de Nord ”să reia dialogul în vederea denuclearizării complete și verificabile a peninsulei coreene”. Președintele Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida au condamnat ”cu cea mai mare fermitate” ultima lansare nord-coreeană a rachetei balistice de data asta intercontinentale. Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a denunțat ”provocările violente” ale principiilor universale, ale normelor Cartei ONU și a cerut ”un răspuns ferm „.