8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Legislativele din Serbia: Victorie istorică a lui Aleksandar Vucic, cu 63,6% din sufragii

Partidul conservator la putere în Serbia, condus de președintele Aleksandar Vucic, a înregistrat o victorie zdrobitoare în alegerile legislative ce au avut loc duminică în Serbia. Cu cele 63,3% din voturi obținute, partidul lui Vucic și-a extins puterea și majoritatea în Parlament, în ciuda faptului că în campania electorală a fost criticat dur de către opoziție pentru derivele sale autoritare.

Marți, Vucic se va afla la Moscova, înainte de vizita, sâmbătă, la Washington – pentru o întâlnire cu omologul său kosovar Hashim Thaci.

„Sunt recunoscător poporului pentru sprijinul istoric pe care mi l-a acordat”, a declarat duminică seară, la finalul scrutinului, Aleksandar Vucic, anunțând că Partidul Sârb al Progresului (SNS, centru-dreapta) la putere de mai bine de opt ani a obținut peste 63% din sufragii. SNS va dispune, astfel, de aproape 200 din cele 250 mandate ale parlamentului.

Potrivit estimărilor Institutului IPSOS, partenerul de coaliție la guvernare, Partidul Socialist din Serbia (SPS centru-stânga) a obținut doar 10% din voturi

Un „tsunami electoral”

Victoria partidului lui Vucic, spun de la fața locului corespondenți ai agențiilor de presă, a fost favorizată de boicotarea scrutinului de către principalele partide de opoziție, în opinia cărora au fost imposibile alegeri libere în condițiile unei mari „distorsionări a peisajului mediatic și democratic”.

În ciuda apelurilor opoziției la rămânerea alegătorilor acasă de teama propagării coronavirusului, prezența la urne a fost satisfăcătoare, de 50% potrivit estimărilor SNS. Iar un rezultat pentru SNS de peste 63% din voturi a echivalat , potrivit postului de televiziune RTS, cu un adevărat „tsunami electoral „.

O „autocrație concurențială”

Analiști politici occidentali, citați de corespondentul RFI, vorbesc despre existența în Serbia a unui „sistem autoritar concurențial”. Există o concurență, spune Dusan Spasojevic, profesor la Universitatea din Belgrad, „dar protagoniștii nu sunt egali”. Partidul la putere beneficiază de un peisaj mediatic dominat de presa proguvernamentală și de o vastă bază electorală constituită din angajații serviciilor publice și apropiații lor. ONG Freedom House, citat de RFI, estimează că Serbia nu mai este o democrație, ci un „regim hibrid”. Șeful statului poate conta de asemenea pe aliați puternici pe scena internațională. În afara Chinei și a Rusiei, Aleksandar Vucic este susținut și de Occident, care îl consideră capabil să soluționeze diferendul cu fosta provincie sârbă Kosovo, a cărei independență Belgradul a refuzat până acum să o recunoască.

Prima vizită a lui Vucic, la Moscova

În discursul său de victorie, Aleksandar Vucic a avertizat că următoarele zile vor fi dificile sub aspect politic, în special legat de dosarul relațiilor cu Kosovo. Marți se va afla la Moscova, înainte de vizita, sâmbătă, la Washington – pentru o întâlnire cu omologul său kosovar Hashim Thaci.


Foto: By Guelland/ MSC – https://securityconference.org/mediathek/asset/aleksandar-vucic-1503-16-02-2019/, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77620226

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW