„Armata noastră a detectat duminică dimineață (ora locală)” mai multe rachete de croazieră neidentificate (ulterior stabilite a fi fost de croazieră – n.n.) lansate de Pyongyang în apele din apropierea orașului Sinpo, din Coreea de Nord, a anunțat Statul major interarme sud-coreean într-un comunicat. Noile lansări sunt acum analizate de serviciile de informații sud-coreene și americane, supraveghind în același timp, îndeaproape, alte mișcări, activități ale armatei nord-coreene. De menționat faptul că testarea rachetelor de croazieră nu este afectată de sancțiunile instituite de ONU contra Coreei de Nord, spre deosebire de rachetele balistice, a căror traiectorie se efectuează în esență în spațiu.
Sunt frecvente informațiile difuzate în ultimele luni în presa internațională în care este relevată multiplicarea experimentării de către Pyongyang a unor arme interzise de ONU. La începutul lunii ianuarie a fost lansată inclusiv o rachetă hipersonică și a procedat la diverse lansări de arme în imediata apropiere de frontiera maritimă cu Coreea de Sud. În cursul săptămânii trecute, pe fondul tensiunii în creștere între Nord și Sudul coreean, Pyongyangul a lansat mai multe rachete de croazieră direcționate către Marea Galbenă, la vest de peninsula coreeană. cu precizarea că este vorba de „o nouă generație de rachete de croazieră strategice”.
La mijlocul săptămânii trecute, joi, imediat a doua zi după un tir de rachete de croazieră al căror număr nu a fost precizat de Pyongyang, agenția oficială de presă nord-coreeană, KCNA, a anunțat că această nouă experiență se înscrie „într-un proces de aducere la zi constantă a sistemului de înarmare, în cadrul unei activități regulate și obligatorii”. Se susținea de asemenea că tirurile experimentale „nu au impact asupra securității țărilor vecine și nu au nicio legătură cu situația regională”. Or, tensiunile dintre Nordul și Sudul peninsulei coreene s-au agravat serios în ultimele luni. Ceea ce este extrem de grav este faptul că cele două țări au întărit dotarea militară la frontieră și procedează la exerciții reciproce de artilerie cu muniții reale .
„Principalul dușman”
Sursă a tensiunilor sunt inclusiv declarațiile liderului nord-coreean care din nou, în ianuarie, a declarat că Sudul este „principalul dușman” al Nordului. El a dizolvat agențiile guvernamentale dedicate reunificării peninsulei și contactelor Nordului cu Sudul coreean, a amenințat cu declararea războiului dacă vecinul din Sud mai ocupă și un milimetru din teritoriul peninsulei. La sfârșitul lunii decembrie trecut, Kim Jong-un a ordonat accelerarea pregătirilor militare în vederea unui război „posibil a fi declarat în orice moment”. El a denunțat ceea ce a numit o „criză persistentă și necontrolabilă” amorsată de Seul și Washington cu exercițiile lor militare comune în regiune”. Sudul, prin vocea președintelui Yoon Suk Yeol, a avertizat că va riposta puternic în cazul provocării Nordului. Seul și Washingtonul au avertizat în mai multe rânduri că orice atac al regimului de la Pyongyang „va face de neevitat distrugerea lui”.
Pitine, da le ba la nordcoreeni HIPERSONICE CU FOCOASE NUCLEARE MULTIPLE, SA FACA SA DISPARA JAPONIA, COREEA DE SUD… Si cubanezilor si venezuelenilor da le, ca i aproape sua😀😀😀