-1.3 C
București
joi, 28 ianuarie

Coronavirusul impune măsuri dure în spaţiul Schengen

Lituania s-a adăugat sâmbătă listei țărilor ce au adoptat măsuri restrictive, inclusiv închiderea şcolilor și a activităților comerciale, din dorința de a bloca răspândirea coronavirusului. De remarcat faptul că această țară și-a închis și cele două frontiere europene, cu Estonia și Polonia, care sunt de asemenea două frontiere ale spațiului Schengen.

Reamintim că zona respectivă include 22 țări ale UE, plus Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia. Măsurile de închidere a frontierelor provoacă totuși nemulţumire Comisiei Europene care, așa cum se știe, are misiunea de a determina respectarea tratatelor europene. În aceste zile, Comisia formulează critici, fie și într-o manieră diplomatică, determinată de amploarea crizei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reamintit vineri că închiderea frontierelor de către unele state europene a fost calificată ca ineficientă și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Justificarea controalelor la frontiere

Comisarul European pentru Afacerile interne, Ylva Johansson, le-a reamintit miniștrilor de Interne ai țărilor UE că instituirea controalelor sanitare la frontierele Schengen face parte din prerogativele lor, dar pentru a putea restabili controale frontaliere trebuie notificată în prealabil o astfel de intenție la Comisia Europeană, la Bruxelles, prezentând și o justificare a controalelor.

O situație diferită, mai tensionată decât în 2015

Într-adevăr, situația este cu totul alta față de 2015, în fața valului de migranți. Acum nu mai este vorba doar de controale sanitare la frontiere, precum cele impuse în cursul săptămânii trecute de Ungaria, Slovenia, Austria sau Germania. Au intervenit decizii ale unor state cu mult mai severe. Sunt deja interdicții de intrare pe teritoriul lor decretate de Cehia pentru 15 state, de Slovacia pentru toată lumea, cu excepția polonezilor, și de către Lituania, care nu acceptă pe teritoriul ei decât deținătorii unui permis de muncă.

Rusia și-a închis frontiera terestră cu Polonia și Norvegia

Începând de duminică, 15 martie, la miezul nopții, frontierele terestre ale Rusiei cu Norvegia și Polonia vor fi închise pentru cetățenii străini, a anunțat primul ministru rus, Mihaïl Vladimirovici Michoustin, într-un comunicat.


Sursa foto: schengenvisainfo.com

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Virusul care la noi in tara n-a omorat inca pe nimeni, spre deosebire de gripa sau de automobil, ne terorizeaza si ne baga in diktatura prin starea de urgenta, la fel cum la Rev din 1989 teroristii care n-au existat au adus putina democratie intr-i tara diktatoriala cam in toata istoria sa milenara

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW