Uniunea Europeană va menține după 1 iulie închise frontierele externe pentru resortisanții din Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo și Macedonia de Nord. Le va deschide însă pentru cetățenii din Muntenegru și Serbia, chiar dacă și în aceste două țări evoluția pandemiei este îngrijorătoare, situația sanitară deteriorându-se în continuare foarte rapid. Deplasarea muntenegrenilor la un important meci de fotbal ce a avut loc în ziua de 15 iunie în Serbia, la care au fost prezenți circa 15.000 suporteri, a fost urmată în zilele următoare de o creștere rapidă a numărului de contaminați de ambele părți.
Și în Serbia, situația a devenit în ultimele zile extrem de gravă, în special în zona de sud-est, la Niš ,Vranje sau Kragujevac unde, din cauza nerespectării regulilor sanitare contra propagării coronavirusului, primarul a restabilit situația de urgență. Majoritatea celor contaminați în ultimele zile au vârste între 18 și 35 ani. La Belgrad, puternic lovit de epidemie, cei mai mulți infectați au fost înregistrați în rezidențele pentru studenți din cartierele moderne ale Novi Beograd. Ieri, trei înalți responsabili sârbi au fost testați pozitiv cu Covid-19, după sărbătorirea – fără respectarea niciunei reguli sanitare anti-Covid – a victoriei în alegerile prezidențiale a lui Alexandar Vucic. Contaminaţi au fost declarați președinta parlamentului, Maja Gojković, ministrul sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, și secretarul de stat pentru dosarul Kosovo, Marko Duric. S-a constatat, în Serbia, că numărul contaminaţilor a crescut din nou mai ales după alegerile prezidențiale. Dacă anterior scrutinului numărul zilnic al contaminaţilor nu depășea 100, sâmbătă, 27 iunie, ajunsese deja la 254. De câteva zile, cozi lungi de pacienți, sub un soare ucigător, pot fi văzute așteptând ore întregi în fața unor centre de testare la Belgrad, Nis și Novi Sad, operațiune pentru care autoritățile nu sunt bine pregătite.
În Macedonia de Nord situația este la fel de îngrijorătoare, după reizbucnirea epidemiei la începutul lunii iunie. O contribuție au avut-o festivitățile prilejuite de Ramadan. Surprinzătoare este decizia guvernului de a redeschide, începând din 1 iulie, totalmente frontierele terestre ale țării și redeschiderea aeroporturilor de la Skopje și Ohrid. Mai mult, este menținut planul organizării la 15 iulie a alegerilor legislative și nu este luată nicio măsură care ar impiediica revenirea în țară a diasporei.
Nici o intenție de reinstituire totală a izolării în Balcani
În ciuda faptului că spitalele și toate celelalte sisteme de sănătate sunt supraaglomerate, spațiul Balcanilor, care până nu demult a ținut bine piept șocului primului val de Covid-19, este acum în pericol de revenire la situații de urgență. Relaxarea mult prea rapidă a restricțiilor sanitare, a izolării în mai toate țările din Balcani ar putea împinge situația spre o nouă evoluție dramatică. Croația, de exemplu, vrea cu orice preț să-și salveze sezonul turistic, domeniu ce reprezintă 30% din PIB. Ori, știri din ultimele zile anunță creșteri, din nou, la numărul de contaminați cu Covid-19 în mai multe regiuni ale țării. Singura măsură luată este obligativitatea izolării și a carantinării pentru cetățeni din Bosnia, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord, pentru a-și salva clienții din Europa centrală și Germania. Belgradul și Croația au anunțat carantină de 14 zile la sosirea cetățenilor din restul țărilor din Balcani.
TRIPLAREA NUMARULUI DE CAZURI DE coranovirus IN LUNA IUNIE SI IULIE SE DATOREAZA NUMAI ACESTOR EXAMENE INUTILE SI PERICULOASE (EVALUARE NAT, BACALAIUREAT, TITULARITATE eyc)IN TIMP DE PANDEMIE, CARE AU INGHESUIT IN SALI DE CLASA, AUTOBUZE, ALEI, FOLURI PESTE 1 MILION DE ELEVI, PARINTI, PROFESORI, PERSONAL ADMINISTRATIV etc DATORITA DECIZIILOR NESABUITE ALE gubernului
Sa-i trimitem pe Tataru nostru si pe Yasser Arafat sa bage groaza coranovirusului in toate tarile din Balcani !