-6.1 C
București
duminică, 17 ianuarie

Covid-19: Emmanuel Macron prezintă calendarul ridicării progresive a restricțiilor sanitare impuse de pandemie în Franța

Președintele Franței a revenit marți la posturile de televiziune pentru a-i informa pe concetățeni ce va fi schimbat, în următoarele zile, în gestionarea pandemiei de coronavirus, cu scopul unei relaxări și chiar suspendări progresive a restricțiilor sanitare devenite printre cele mai severe din Uniunea Europeană.

Începând de sâmbătă, 28 noiembrie: redeschiderea magazinelor

Micii comercianți își vor putea redeschide magazinele începând de sâmbătă. Se reiau serviciile la domiciliu, dar numai până la maximum ora 21.00, și în virtutea unor protocoale sanitare stricte. “Știu”, a spus președintele Macron, “cât de mult este așteptată o astfel de măsură”, existând în ultimele săptămâni mari presiuni din partea aleșilor și a profesioniștilor pentru redeschiderea magazinelor comerciale odată cu apropierea sărbătorilor de sfârșit de an.

Slujbele religioase în lăcașurile de cult vor fi din nou permise, cu participarea a maximum 30 de persoane. Dacă declarațiile pe propria răspundere (atestările în Franța) sunt încă menținute, ieșirile de la domiciliu nu mai sunt limitate doar la o oră și la o distanță care să nu depășească un kilometru față de locuință, ci sunt prelungite la trei ore, pe distanțe de până la 20 kilometri. Activitățile periscolare în exterior vor fi din nou autorizate.

Din 16 decembrie: deplasări fără a dispune de atestare

Dacă situația sanitară permite (5.000 contaminări pe zi și 2.000-3.000 persoane în reanimare), a precizat președintele Macron, 15 decembrie va fi data oficială a încetării izolării. Va fi instituită o stare de alertă funcțională între ora 21.00 și 7.00 dimineața, excepție făcând serile de 24 și 31 decembrie, când circulația va fi liberă. Din 15 decembrie, francezii se vor deplasa fără autorizație, inclusiv între regiuni, și vor putea petrece Crăciunul în familie. Cinematografele, teatrele și muzeele se vor putea redeschide.

Din 20 ianuarie, se redeschid restaurantele

Dacă situația sanitară rămâne satisfăcătoare, la această dată se vor putea redeschide liceele și vor fi primiți toți elevii. Două săptămâni mai târziu se vor redeschide universitățile. Dacă numărul cazurilor de contaminare zilnică rămâne sub 5.000, se vor putea redeschide restaurantele. Nu însă și barurile sau discotecile, a precizat președintele Macron. Nu este anunțată nicio dată de deschidere a stațiunilor de ski, închise în perioada sărbătorilor de sfârșit de an.

O campanie de vaccinare anti-Covid-19: la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie

Emmanuel Macron a anunțat că vaccinarea nu va fi obligatorie și ea va începe de la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, pentru persoanele cele mai fragile. Unele vaccinuri vor fi disponibile de la finele lunii decembrie, începutul lui ianuarie, iar o a doua generație va sosi în primăvară, a precizat domnia sa, dând asigurări că Franța, împreună cu Uniunea Europeană, au securizat numărul de doze necesar.

Mult mai severi cu cei care sunt purtători de virus

“Eu”, a spus Macron, “doresc ca guvernul și parlamentul să prevadă condițiile pentru asigurarea izolării persoanelor contaminate, inclusiv într-o manieră obligatorie”, promițând că “aceste persoane vor fi asistate în plan material, sanitar, psihologic”.

Ajutoarele pentru întreprinderile închise vor fi majorate

Președintele Macron a precizat de asemenea în intervenția sa televizată că întreprinderile care vor rămâne închise în următoarele săptămâni, cum este cazul restaurantelor, vor obține un ajutor reprezentând 20% din cifra de afaceri anuală, în locul a 10.000 euro deja propuși.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. DRAJI TOVARASI, PARDOn, DOMNI FRANCHEZI, DACA SUNTETI CUMINTI SI FACETI FRUMOS VA DAM DRUMU DIN LANT DE CRACIUN ! DAR NU UITATI SA PURTATI MEREU BOTNITA !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW