Covid-19, scăpat de sub control în Statele Unite

Doctorul Anthoni Fauci: „Mergem în direcție greșită”.

Numărul contaminaţilor cu Covid-19 s-a dublat în decurs de o lună pe teritoriul american. Cel mai grav afectat este Sudul țării, ajungându-se la situația ca în unele regiuni să fie reinstituită izolarea. Unele plaje din California ar putea fi din nou închise ca urmare a nerespectării de către cetățeni a regulilor sanitare încă în vigoare.

Pandemia este din nou „scăpată de sub control” în Statele Unite, anunță corespondentul permanent în Statele Unite al ziarului „Les Echos”, citându-l pe cunoscutul epidemiolog american Anthoni Fauci, șeful celulei de criză de la Casa Albă. Chiar dacă președintele Trump a cam redus în ultimele săptămâni la tăcere grupul de criză, doctorul Fauci este ascultat în continuare de către americani. Potrivit lui, numărul noilor contaminați zilnic ar putea ajunge în curând la cifra de 100.000, în condițiile în care în acest moment depășește 50.000 și continuă să atingă recorduri aproape în fiecare zi. Dovadă este faptul că, în decurs de o lună, numărul contaminaţilor s-a dublat la nivelul întregii țări.

„Avem toți un rol de jucat… O persoană contaminată poate să nu aibă simptome ale bolii, dar poate contamina o altă persoană”, a reamintit doctorul Fauci în cadrul unei audieri în Senatul american. „Noi mergem într-o direcție greșită”, a subliniat el.

Critici aproape deschise au fost aduse la adresa politicii Washingtonului și a majorității statelor republicane care au redeschis economia înainte de a se fi convins că este momentul potrivit. Totul, spune corespondentul mai sus citat, sugerează că această atitudine va continua la Casa Albă, cu doar patru luni înaintea alegerilor prezidențiale. În ciuda faptului că vicepreședintele Mike Pence și mulți dintre suporterii republicani vin în public purtând masca de protecție, acceptată, în fine, și de președintele Trump la întâlniri cu mai multe persoane.

O posibilă reinstituire a izolării

În fața, practic, a haosului la care s-a ajuns, chiar autoritățile americane locale – de obicei cele mai recalcitrante – trebuie să acționeze pentru instituirea deocamdată a unui regim de izolare parțială. Texasul, primul stat care și-a redeschis economia încă din luna mai, a cerut populației să rămână acasă și a ordonat închiderea barurilor. Guvernatorul republican al acestui stat, Greg Abbott, un aliat fidel al lui Donald Trump, a impus inclusiv purtarea obligatorie a măștilor în locurile publice.

California, dată până acum drept exemplu de bună gestionare a crizei sanitare, a intrat și ea într-o situație „incertă”. Planul său de ridicare a restricţiilor a fost stopat, barurile și restaurantele au fost reînchise în interior. La New York continuă să impună carantină vizitatorilor sosiți din circa 20 state americane, inclusiv Texasul și Florida. Joi, în Florida a fost atins un record în privința contaminaţilor: 10.000 în decurs de 24 de ore. Guvernatorul Andrew Cuomo a oprit redeschiderea restaurantelor în interior, prevăzută pentru săptămâna viitoare. McDonalds nu-și va redeschide restaurantele, Apple își va reînchide magazinele din California, Alabama, Louisiana și Nevada, în plus față de cele închise anterior în Florida și Texas.

Un 4 iulie sub supraveghere

Sunt însă și în America persoane, chiar oficiali care nu țin seama de recomandările, opiniile experților. Vice-guvernatorul Texasului, Dan Patrick, a reacționat plin de revoltă la afirmațiile doctorului Anthony Fauci potrivit cărora Texasul este acum unul dintre principalele focare ale epidemiei în Statele Unite. Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, fidel susținător al lui Donald Trump, refuză să ordone reînchiderea barurilor și altor măsuri sanitare contra propagării coronavirusului, invocând dorința tinerilor de „a se amuza, de a avea relații sociale, ceea ce este natural”.

S-a aflat că în numeroase orașe americane a fost refuzată anularea festivităților cu ocazia Zilei naționale, 4 iulie. Experți, medici se tem că adunările festive, chermezele cu focuri de artificii deja anunțate vor complica și mai mult situația în plan sanitar.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW