13.8 C
București
joi, 6 mai

Elysée a anunțat demisia premierului Edouard Philippe și a guvernului său

Un comunicat emis vineri dimineață de Elysée a anunțat că prim-ministrul Edouard Philippe i-a prezentat președintelui Emmanuel Macron demisia guvernului său și că președintele țării a acceptat-o. Emmanuel Macron urmează să numească un nou prim-ministru. Numele lui și al membrilor noului Executiv vor fi cunoscute până miercuri, data următoarei ședințe de guvern.

Edouard Philippe, împreună cu actualul guvern, se mai arată în comunicat, se vor ocupa de afacerile curente ale guvernării până la numirea noului Executiv, a precizat comunicatul președinției. Reuniunea guvernului care urma să aibă loc vineri dimineață a fost anulată.

Prime comentarii explicând schimbarea guvernului francez

Rezultatele recentelor alegeri municipale, mult prea descurajante pentru formațiunea politică a lui Emmanuel Macron, La République En Marche (LPREM), dar categoric favorabile ecologiștilor, l-au determinat pe președinte, spun analiștii politici francezi, să recurgă la o remaniere guvernamentală care să se angajeze la misiunile grele ce urmează în perioada post-Covid. Această posibilitate o evocase Emmanuel Macron încă de joi, la o întâlnire la Elysée cu reprezentanții presei regionale, prilej cu care a ținut să sublinieze că lupta cu coronavirusul nu s-a încheiat în totalitate, că ea trebuie continuată, concomitent cu rezolvarea unor probleme grave economice și sociale cu care se confruntă acum Franța. În primul rând, rezultatele alegerilor locale îi impun amplificarea politicii ecologice înainte de încheierea cincinalului său prezidențial. Surse informate citate de presa franceză evocă perspectiva integrării în guvernul următor a unor personalități ce încarnează ecologia, dat fiind că Verzii au fost cei care au câștigat alegerile în mai toate orașele mari ale Franței. Sub această presiune, subliniază „Les Echos”, Emmanuel Macron „a dorit să accelereze tempo-ul și să marcheze puncte în domeniul ecologiei. Între un proiect de lege prevăzut pentru această vară și o remaniere guvernamentală înainte de miercuri, 8 iulie, preşedintele Macron are mai multe opțiuni pentru a-și înverzi politica acum, cu aproape doi ani înaintea sfârșitului de mandat”.

Un sondaj YouGov comandat de HuffPost relevă miercuri că doar 22% dintre francezi consideră că guvernarea Macron a acționat îndeajuns în ceea ce privește politica privind clima. Emmanuel Macron are, deci, de acum încolo misiunea grea de a convinge populația că ambițiile sale ecologice nu rămân doar în stadiul marilor discursuri.

O parte a electoratului lui Emmanuel Macron provine din Stânga, sensibilă la problemele protejării mediului înconjurător, subliniază analistul politic Daniel Boy, cercetător la Cevipof. Acești alegători ar putea fi tentați să susțină un candidat ecologist la alegerile prezidențiale de peste 18 luni, în detrimentul lui Macron, având în vedere bunele rezulate ale Verzilor la alegerile europene din 2019 și la alegerile municipale de anul acesta.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW