În ultima sa evaluare de vineri, Centrul european pentru controlul maladiilor (ECDC) plasează 10 state europene, între care Belgia și Olanda, în categoria celor cu situaţia epidemică «cea mai îngrijorătoare». «Datele actuale pot fi considerate drept începutul unui al cincilea val», este de părere ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran. ECDC constată în evaluarea sa o netă degradare epidemică în spațiul Uniunii Europene. Este vorba de o evoluție «caracterizată în acest moment printr-o creștere rapidă și importantă a cazurilor de contaminați și o rată a mortalității mai scăzută, dar în lentă creștere». Per total, situația este evaluată ca «foarte îngrijorătoare» în: Belgia, Polonia, Olanda, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria și Slovenia.
Îngrijorare «slabă» în privința Italiei și Spaniei
Alte zece țări europene figurează în categoria celor cu situație epidemiologică doar «îngrijorătoare»: Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburgul, România și Slovacia. Lângă acestea ar mai merge Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Franța figurează ca țară ce provoacă doar «îngrijorare moderată», împreună cu Portugalia și Cipru. Italia, Spania și Malta nu inspiră decât o «slabă îngrijorare».
Metoda folosită de ECDC la categorisirea țărilor europene amestecă valorile absolute (numărul cazurior de infectați, al spitalizaţilor și al morților), precum și evoluția lor recentă. Potrivit ultimelor previziuni, numărul cazurilor de infectare și cel al deceselor pot crește cu circa 50% în următoarele două săptămâni, pentru a ajunge la un ritm săptămânal de 300 noi cazuri de infectare și la 2,7 decese la suta de mii de persoane. Un bilanț datând de vinerea trecută, ce aparține Agenției France Presse și reluat de «Les Echos», arată că numărul noilor contaminați cu Covid-19 în Europa (incluzând Regatul Unit, Turcia și Rusia) a ajuns la 2.125.775, adică 505.682 în medie pe zi. Ceea ce reprezintă cu 13% mai mult față de săptămâna precedentă.