Obligativitatea vaccinării împotriva Covid-19, chestiune ce face obiectul unor ample dezbateri în mai multe țări, pare să fie agreată în lume, iar țările care o aplică deja vizează persoane cu statut special, cum ar fi personalul medical. Vaccinarea obligatorie nu este încă decât în două țări, dar numeroase alte state au în plan să o aplice doar la anumite categorii de persoane.
Vaccinarea obligatorie pentru toți adulții este rară
În Tadjikistan, agenția oficială de presă a publicat un decret guvernamental care obligă toți cetățenii cu vârste de peste 18 ani să se vaccineze, fără detalii care să precizeze în ce condiții această obligație urmează a fi aplicată. Cealaltă țară în care vaccinarea este obligatorie este Vaticanul, ea fiind aplicabilă întregului personal care lucrează în acest cel mai mic stat din lume. Sancțiunile merg până la concediere.
Mai multe țări sau teritorii au instituit obligativitatea vaccinării doar pentru anumite categorii de persoane.
Este cazul Italiei, unde un decret-lege din 25 mai obligă medicii și personalul din domeniul sănătății să se vaccineze împotriva coronavirusului, sub amenințarea de a nu mai avea contact cu alte persoane. Această obligație a fost atacată în justiţie de 300 medici și asistenți medicali italieni, procesul urmând să înceapă la 14 iulie.
În Regatul Unit, guvernul a anunțat că devine obligatorie vaccinarea pentru toate persoanele care lucrează în casele de bătrâni britanice, inclusiv personalul auxiliar precum coaforii, esteticienii și persoanele ce aduc servicii benevole. Toate aceste persoane trebuie să se vaccineze până în luna octombrie dacă vor să-și continue activitățile pentru care sunt angajate. Măsura urmează însă să obțină și aprobarea parlamentului.
În Rusia, situația nu este identică pe întregul teritoriu al țării. Dacă Vladimir Putin se opune obligativității vaccinării la nivel național, primarul Moscovei a decretat la 16 iunie vaccinarea obligatorie, până la 15 august, pentru personalul din sectorul serviciilor. O măsură similară a fost luată și la Sankt Petersburg și alte entități locale.
În Kazahstan, vaccinarea obligatorie a fost ordonată începând din 1 iulie pentru cea mai mare parte a persoanelor ce au contacte cu alte persoane. Cine refuză, are interdicții să intre în contact cu clienți sau alte persoane.
În Statele Unite, orașul San Francisco a anunțat la 23 iunie că cere celor 35.000 de angajați, între care pompierii și polițiștii, să se vaccineze, nerespectarea acestei obligații fiind sancționată cu măsuri disciplinare, până la concediere. Această obligație intră în vigoare după ce vaccinurile vor fi complet aprobate de către Agenția americană a medicamentelor (FDA). Peste 150 angajați dintr-unul din cele mai mari spitale din Texas au fost deja concediaţi sau au demisionat după ce au refuzat să se vaccineze contra Covid-19. Toate plângerile împotriva spitalului au fost respinse.
În Franța, obligativitatea vaccinării nu este încă decisă, dar guvernul lucrează la un proiect de lege prin care personalul medical va fi constrâns să se vaccineze. Nu este avută în vedere, însă, extinderea unei astfel de măsuri la toți cetățenii francezi, a precizat ministrul Sănătății, Olivier Véran.
Vaccinarea nu este obligatorie, dar… este aproape obligatorie
În unele țări, obligativitatea vaccinării nu este oficială, dar restricțiile în cazul nevaccinaţilor sunt de așa natură, încât pare aproape cvasiobligatorie.
În Arabia Saudită, regatul a anunțat la 18 mai că vaccinarea este obligatorie pentru a putea intra în așezămintele guvernamentale și private, inclusiv în transportul în comun, instituții de învățământ sau în locuri de divertisment. În plus, doar angajații din sectorul public sau privat vaccinați mai pot reveni la locul de muncă.
În Pakistan, începând din 1 iulie, în provincia Belucistan din sud-vestul țării, este interzis persoanelor nevaccinate să intre în serviciile publice, în parcuri, centre comerciale și transportul în comun. În restul țării, funcționarii din provincia Sind care refuză să fie vaccinați contra Covid-19 nu mai sunt plătiți începând din luna iulie, iar în provincia Penjab, cei care refuză vaccinul sunt amenințați cu tăierea liniei telefonice.
In Vatican, papa de la Roman a fost ridicat si ”óperat’deja, deci situatia este f buna
vaccinarea obligatorie anti-erizipel si anti-poliomielita ?
D’apoi, care vaccinare … pe cand totu-i / „fix pe viceversa” ?!
Un brabos scarbos … seara de seara se iteste pe la TV-uri, indemandu-ne sa iesim la soare / sa ne aerisim pe noi si pe camerele in care locuim .
Dara , acu’ un an , pe cand in plina vara eram tinuti la cotet, pen’ce javra’mputita si scarboasa nu zise namic ? Probabil, din cauza de barba’mputita ; suta la suta-i barba imputita, iara creierele-i fix in noada de coor !
Deci nicio tara din lume n-a introdus pana azi vacinarea obligatorie contra covrig 19