marți, 31 martie, 2020
7.3 C
București

Discursul lui Donald Trump privind Starea Națiunii, pe fondul unei tensiuni la cote fără precedent între republicani și democrați

Evenimentul, organizat în fiecare an, a fost boicotat marți de o mare parte a parlamentarilor democrați. În plus, președintele Trump a avut un comportament ireverenţios față de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, refuzând să-i strângă mâna întinsă. Replica acesteia: a rupt în fața președintelui textul discursului pronunțat. Și totul, în ajunul anunțării, miercuri, a deciziei finale în procesul privind destituirea președintelui.

Tonul președintelui la lansarea discursului a fost unul “ofensiv”, semănând mai degrabă cu un discurs electoral – este opinia comentatorilor presei americane și străine, citați de corespondentul ziarului “Les Echos”. În ovațiile parlamentarilor republicani, domnia sa și-a atribuit meritele pentru bilanțul economic al Statelor Unite, considerat a fi departe de promisiunile făcute la alegerile ce l-au adus la Casa Albă. Aproape la fiecare frază, aceștia s-au ridicat în picioare și, în aplauze, scandau apelul “Încă patru ani”.

“Am creat în mandatul meu 7 milioane de noi locuri de muncă”, a spus cu emfază Donald Trump. “Șomajul e cel mai scăzut din ultimii 50 de ani. Extrem de incredibil, o rată mai mică decât în oricare altă Administrație din istorie… Dușmanii Americii fug în derută, destinul ţării e într-o zodie bună, viitorul este strălucitor, anii de declin economic s-au sfârşit, epoca în care America era dispreţuită de alte națiuni nu mai e decât o tristă amintire”, a spus Trump. Nu a pierdut și acest prilej pentru a-l critica pe predecesorul său, Barack Obama, reamintind că 10 milioane de americani au beneficiat în acea perioadă de cupoane alimentare, în timp ce în actuala administrație au fost emise 10 milioane de ajutoare sociale și 7 milioane de cupoane alimentare.

În plan extern, așa cum s-a văzut, Donald Trump a decis să-și reconsidere relațiile comerciale, rând pe rând, cu vecinii imediați, respectiv Mexicul și Canada, să rupă Parteneriatul transpacific și să declare “războiul” taxelor vamale suplimentare împotriva Chinei și a Uniunii Europene. Ceea ce i-a conferit lui Trump argument să susțină că măsurile sale au avut efect pozitiv asupra economiei americane, în special asupra industriei manufacturiere și a sectorului agricol.

Imigrația să fie bazată pe “merit”

În privința imigrației, apărându-și propria-i politică,Trump a acuzat așa-numitele “orașe- sanctuare”, conduse de democrați, că protejează criminali cu statut de imigranți ilegali și a chemat Congresul să voteze o lege în favoarea victimelor din orașele sanctuare. Trump a promis instaurarea unui sistem de imigrare bazat pe merite, conform căruia urmează a fi primiţi în Statele Unite “cei care respectă regulile, contribuie la economia țării, sunt autonomi financiar și apară valorile noastre”.

Mai puțin consensual privind Sănătatea

Sănătatea este un subiect ce a preocupat întotdeauna alegătorii americani. În discursul său, președintele Trump a acuzat democrații că vor să lichideze actualul sistem de securitate medicală . “Nu vom lăsa niciodată socialismul să distrugă sistemul american de protejare a sănătății “, a avertizat Trump și a chemat Congresul să aprobe o lege care să ducă la diminuarea prețului medicamentelor.

Viziunea lui Trump asupra Stării Națiunii, contrazisă de adversari

Este semnificativă o “realitate alternativă” a Americii lui Donald Trump, evocată de guvernatorul statului Michigan, doamna Gretchen Whitmer, la procesul de destituire a președintelui, citată de corespondentul Radio France Internationale :

“Unii senatori și deputați sunt mult mai indulgenți cu abaterile președintelui – dacă e din partidul lor- ceea ce este o tendință extrem de periculoasă pentru ţară. Cred că a fost un șoc – agreabil – pentru Trump că normele și instituțiile noastre s-au dovedit atât de fragile. Ministerul Justiției și biroul său consultativ, altădată renumit pentru independență, astăzi o simplă unealtă în mâna președintelui, Poliția Federală defăimată de președinte pentru pretinsă neloialitate și corupție, comunitatea noastră de informații mai puțin fiabilă în mintea lui Trump decât Putin, o presă înfierată ca «dușman al poporului», fortificațiile democrației americane atât de feroce asaltate, încât am închis ochii și am devenit indiferenți la consecințe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Suceava devine prima zonă care intră în carantină România

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă o nouă Ordonanță Militară ce prevede...

13 persoane au decedat la Spitalul Județean din Suceava

Au fost raportate încă 13 decese ale unor persoane confirmate cu noul coronavirus, la Spitalul Județean Suceava,...

Noi reglementări privind acordarea serviciilor medicale pe perioada stării de urgență

Executivul a aprobat astăzi o hotărâre care cuprinde o serie măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii...

Benjamin Netanyahu, în autoizolare. Conduce guvernul prin videoconferințe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis luni să intre în regim de izolare pentru 14 zile, după ce o...

TRENDING

30.656 locuri de muncă vacante la nivel naţional

Potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind...

ANL a ajuns la 1.488 de unităţi locative în județul Bihor

Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) a recepţionat...