Informațiile privind noi cazuri de contaminare cu Omicron în Europa și în lume au început să se înmulțească începând de sâmbătă, 27 noiembrie. Neliniștea provocată de apariția acestei noi variante a coronavirusului, mult mai contagioasă, determină instituirea de restricții severe, în special în cazul călătorilor, și vizând primordial Africa australă. La ora actuală, restricțiile au început să fie instituite în diverse zone ale Europei și ale planetei: în nordul Europei, guvernul Danemarcei suspectează prezența pe teritoriul țării a noii variante Omicron; în Belgia, unde a fost confirmat un caz; la Liberec, în nordul Cehiei, încă un caz; în Olanda este așteptat rezultatul testelor celor 61 de pasageri sosiți la Amsterdam din Africa de Sud. Și în alte state europene, unul după altul, sunt anunțate noi restricții, prioritar la transportul internațional către și din Africa australă.
În afara UE, Londra a anunțat sâmbătă detectarea a două prime cazuri de infectați cu noua variantă a Covid-19. Este vorba de persoane sosite din Africa australă. Premierul britanic Boris Johnson a relevat la o conferință de presă înaltul grad de periculozitate al noii variante a Covid-19, rapiditatea cu care se transmite inclusiv la persoane vaccinate și a anunțat măsuri «țintite și proporționale» de protecție în fața noului virus, în așteptarea unor noi informații suplimentare despre el. Călătorii veniți în Anglia vor fi izolați, în așteptarea unui rezultat negativ PCR, sunt izolate persoanele în cazul contactului cu contaminați, măștile de protecție sunt din nou obligatorii în magazine și în toate mijloacele de transport în comun.
Cu doar patru săptămâni înainte de Crăciun, Regatul Unit se protejează, dar premierul Boris Johnson dă asigurări că situația este diferită în comparație cu anul trecut, când sărbătorile de sfârșit de an s-au desfăşurat sub izolare. «Sunt convins că anul acesta Crăciunul va fi considerabil mai bun ca cel precedent», a declarat premierul Johnson. A chemat la extinderea campaniei de vaccinare persoanele cu vârste de peste 40 ani, în condițiile în care zilnic sunt înregistrați câte 40.000 de contaminați cu Covid-19.
În Franța, pentru moment nu este semnalat niciun caz de contaminat cu Omicron, dar autoritățile centrale sanitare au difuzat un text potrivit căruia orice persoană intrată în contact cu un caz confirmat cu Omicron trebuie să fie considerat drept «contact cu risc ridicat» și plasat în carantină.
În Elveția, toate persoanele provenind din Olanda, Regatul Unit, Cehia, Egiptul sau Malawi (țări în care sunt confirmate cazuri de infectați cu Omicron) trebuie să prezinte la îmbarcare și la intrarea în țară un test negativ Covid și să intre zece zile în carantină.
Un prim caz suspect de contaminare cu Omicron a fost detectat și în Germania, la o persoană venită din Africa de Sud, au anunțat autoritățile din landul Hessa. ”Varianta Omicron este deja prezentă în Germania”, a anunțat ministrul regional pentru afaceri sociale, Kai Klose.Testele realizate vineri seară pe un pasager sosit la Frankfurt din Africa de Sud au prezentat mai multe mutații tipice Omicronului, a precizat Kai Klose. Persoana respectivă se află deja în izolare la domiciliu, în așteptarea rezultatelor complete ale testelor.
Israelul este țara care a mers cel mai departe, anunțând interzicerea pentru două săptămâni a intrării pe teritoriul său a oricărui vizitator străin. Într-un comunicat, citat de Reuters, premierul Naftali Bennett, sub rezerva aprobării guvernului, a informat că interdicția intră în vigoare în noaptea de duminică spre luni, dat fiind că un caz de contaminare cu Omicron a fost confirmat, iar alte șapte cazuri sunt «suspecte». Vaccinaţii, ca și nevaccinaţii, vor putea intra în Israel cu condiția acceptării carantinei, a precizat premierul israelian, menționând că beneficiază și de sprijinul Shin Bet, serviciul de securitate internă pentru localizarea persoanelor contaminate pentru a bloca contaminarea mai departe.