Un raport realizat de Imperial College referitor la situația de criză epidemiologică din 11 țări ale Europei occidentale spune că aproape 18 milioane de europeni sunt contaminați cu Covid-19, în proporții ce variază între 0,7% din populație în Germania, până la… 10% în Italia și 15% în Spania.
Cercetătorii de la Imperial College, printre primii care au anunțat riscul pandemiei de coronavirus încă din luna ianuarie, estimează că, în Europa occidentală, aproximativ 5,9 milioane de italieni, 7 milioane de spanioli, 1,9 milioane de francezi, 1,7 milioane britanici, dar doar 600.000 germani sunt infectați cu Covid-19. În total, raportul mai sus menționat estimează că proporția populației infectate variază între 0,4% în Norvegia, 3% în Franța, 9,8% în Italia până la 15% în Spania. Se precizează de asemenea că, raportat la totalul populației în cele 11 țări analizate, există 18 milioane de contaminați, reprezentând 5% din populația totală.
Numărul real al contaminaţilor în țările analizate de raportul amintit este dificil a fi evaluat întrucât majoritatea persoanelor infectate nici nu știu că sunt contaminate, neavând simptome specifice. În plus, autoritățile publice nu testează în mod sistematic populația. Raportul a stabilit numărul cazurilor reale prin extrapolare a numărului deceselor, precum și pornind de la numărul mediu al persoanelor (circa 4) posibil a fi infectate de fiecare nou caz de contaminare.
Profilaxia s-a dovedit eficace
Raportul a evaluat, de asemenea, reducerea numărului deceselor, având în vedere măsurile luate de țările europene în ultimele săptămâni. Potrivit Imperial College, măsurile luate în țările europene inclusiv în Marea Britanie (deși politica inițială a premierului Johnson în privința pandemiei ridică probleme), în special închiderea școlilor și a localurilor publice, carantinarea bolnavilor, izolarea suspecților etc, au avut un efect pozitiv, permițând salvarea a circa 59.000 vieți, dintre care 38.000 în Italia, 16.000 în Spania și 2.500 în Franța.
Neil Ferguson, directorul departamentului epidemiologic al Imperial College, susține că măsurile luate de diferitele țări europene au redus „în manieră semnificativă” progresul epidemiei”, dar subliniază că este încă prea devreme pentru a avansa o dată la care numărul noilor contaminați va ajunge la zero. Cifrele din următoarele două săptămâni vor fi, în opinia dlui Ferguson, cruciale pentru evoluția viitoare a pandemiei.
By elifesciences.org – https://elifesciences.org/about, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87056422