Bilanțul deceselor provocate de virusul ucigaș continuă să depășească pragul de 100.000 la nivel mondial, din care 70% în Europa, fără speranțe să se diminueze, chiar dacă în unele țări numărul morților a fost în ultimele zile un pic mai mic. Nu aceeași tendință se înregistrează în privința numărului cazurilor de contaminare.
Presa franceză, citând France Pesse și corespondenți ai unor ziare în țări lovite de Covid-19, relatau sâmbătă dimineață că virusul a luat viața a 100 661 de persoane la nivel mondial, din care 70 245 europeni.
Italia este țara care a înregistrat cei mai mulți morți (18 849), înaintea Statelor Unite (17 925), a Spaniei (15 843) și Franței (13 197).
Potrivit celor mai noi statistici, de la începutul pandemiei, numărul infectatilor cu coronavirus la nivel mondial a ajuns deja la 1 650 651 persoane, din care mai bine de jumătate sunt în Europa (857 233) și peste 475 000 în Statele Unite, țară unde pandemia progresează cel mai rapid. Unele surse susțin că numărul oficial al contaminatilor nu reflectă, totuși, decât o fracțiune din numărul lor real, multe țări nereuşind până acum să testeze decât cazurile ce au necesitat spitalizarea.
Înăsprire a măsurilor anti-coronavirus în weekendul pascal în Franța. 160 000 polițiști controlează și împiedică deplasările
Regimul de izolare și carantinare se înăsprește în unele regiuni din Franța, din Statele Unite, Spania, Irlanda, din dorința nu doar de a bloca extinderea contaminării, ci și pentru a se împiedica reizbucnirea epidemiei în zone în care s-ar renunţa prea rapid la măsurile severe de izolare și protejare. În Franța, a anunțat sâmbătă presa franceză, măsurile de protejare și carantinare au fost inasprite în unele regiuni înaintea weekendului pascal, președintele Emmanuel macron urmând că luni seară să apară din nou la posturile de televiziune pentru a detalia nole dispozitive anti-epidemie. Ca și în weekendul trecut, a anunțat Ministerul francez de Interne,circa 160 000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru a controla și împiedică deplasările. Sâmbătă dimineață, în Franța erau cel puțin 13 197 morți, cu 554 mai mulți în ultimele 24 ore., între ei figurând și un copil în vârstă de 10 ani. 4 599 decedați provin din casele pentru bătrâni(Ephad).
În Italia a fost prelungit regimul de izolare până la 3 mai
Menținerea la cote înalte, dar și în progres a cifrelor referitoare la numărul contaminaţilor cu coronavirus în Italia a obligat guvernul să prelungească menținerea regimului sever de izolare și carantinare până la 3 mai, cu posibilitatea de a decide o nouă prelungire.Măsura, vizând în mod evident dorința de a se stopa extinderea contaminării, este determinată și de scăderea „brutală”, în ultima luna, a creșterii economice.
Cifrele au devenit „nebunești” în Statele Unite
Statele Unite, cu cele 18 500 decese, sunt deja al doilea stat cel mai lovit de coronavirus, după Italia. De asemenea, numărul cazurilor de contaminare se apropie de ….jumătate de milion., după descoperirea a 35 000 de contaminați în cursul ultimei zile. Cifrele cresc într-un ritm „nebunesc”. Din nou, în ultimele 24 de ore, au decedat peste 2 000 de persoane , respectiv 2 108, un „record mondial absolut”. Iar autoritățile americane au cerut insistent populației să rămână la domiciliu în weekendul pascal.