Candidații democrați au câștigat alegerile pentru Senatul american în statul Georgia

Raphael Warnock și Jon Ossoff sunt cei doi democrați care și-au învins adversarii republicani în scrutinul senatorial din statul american Georgia, asigurând Partidului Democrat și noului președinte Joe Biden controlul asupra ambelor camere ale Congresului Statelor Unite.

Raphael Warnock (51 de ani), pastor la biserica baptistă Ebenzer din Atlanta, este bogat în simboluri. El este primul afro-american ce devine senator în statul Georgia și, în plus, primul senator într-un vechi stat segregaţionist. El este pastorul bisericii în care tatăl sau a oficiat ca pastor alături de Martin Luther King, până la asasinarea acestuia în 1968. Este de asemenea cunoscut ca un progresist, opus pedepsei cu moartea, susținătorul programelor de asistență medicală pentru cei năpăstuiți, fiind chiar arestat pentru participarea la manifestații în favoarea acestui ultim program.

Jon Ossoff (33 ani) este un democrat cunoscut ca având o atitudine moderată în cadrul partidului, opus proiectelor aripii de stânga a acestei formațiuni politice. Este adeptul programelor de sănătate universală.

Această dublă victorie în statul Georgia, relevă comentatori politici americani, va avea un impact important pentru Joe Biden în demersurile lui din domeniul legislativ. În Camera Reprezentanților, majoritatea și conducerea camerei respective este deținută de democrați. Raportul între democrați și republicani în Senatul american devine acum de 50 la 50, iar votul decisiv îi revine vicepreședintelui american, actualmente Kamala Harris. Misiunea lui Joe Biden este astfel ușurată la numirea miniștrilor, a judecătorilor. De acum, președintele Biden legiferează „cu Congresul” și nu ” în pofida opoziției Congresului”.

foto: By WorkingPreacher – https://www.youtube.com/watch?v=zsilAJjWusM, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86477831

- Publicitate -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW