Izolat chiar în Partidul Republican, Donald Trump schimbă tonul. Cresc presiunile pentru alungarea lui imediată de la Casa Albă

Pe fondul dezastrului ce a avut loc miercuri, la îndemnul său, în clădirea Congresului american, în plin val de demisii ale unor membri ai personalului Casei Albe și ale unor miniștri, dar și sub presiunea amenințărilor cu destituirea imediată venite din partea principalilor lideri politici și parlamentari democrați și republicani, Donald Trump a decis să-și schimbe tonul.

Joi, el a condamnat violențele care au provocat distrugeri considerabile în clădirea Capitoliului, angajându-se să asigure o tranziție ordonată a puterii și a lansat un apel la „reconciliere”. „Ca toți americanii”, a declarat el, „sunt scandalizat de violențele, anarhia și distrugerile” comise de manifestanți în asaltul de miercuri după-amiază asupra clădirii Capitoliului. „Iar cei care au încălcat legea”, a adăugat Trump, „vor plăti”. A recunoscut certificarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie și pe un ton neașteptat de schimbat, rar, a spus: „O nouă administrație va depune jurământul la 20 ianuarie, iar eu mă voi ocupa de acum încolo de o tranziție ordonată și fără piedici… Este momentul pentru calm și reconciliere”. Nici un cuvânt, în mesajul său, privitor la responsabilitatea cuiva pentru aceste violenţe fără precedent în istoria țării. Comentatorii politici americani au remarcat absența din discursul lui Trump a unei recunoașteri explicite a înfrângerii sale în alegeri. Din ce în ce mai izolat, petrece zilele retras, spun surse de la Casa Albă. Privat până cel puțin la 20 ianuarie de accesul pe rețelele de socializare, Donald Trump l-a împuternicit pe purtătorul de cuvânt al Casei Albe să condamne, în numele său, „înspăimântatoarele violenţe”de la Capitoliu.

De cealaltă parte, cereri insistente ca Donald Tump să plece imediat de la Casa Albă

„Ceea ce s-a petrecut la Capitoliu a fost o adevărată insurecție împotriva Statelor Unite, incitată de către președinte”, a declarat liderul democraților din Senatul american, Chuck Schumer… „El nu mai poate rămâne la putere nici măcar o zi”.

La rândul ei, Nancy Pelosi, președinta democrată a Camerei Reprezentanților, susține că demiterea lui Donald Trump „este o urgență de cea mai mare importanţă”. Cei doi lideri democrați i-au cerut vice-președintelui încă în funcțiune Mike Pence să declare, susținut de o majoritate în guvern, că Donald Trump este „inapt” să-și mai îndeplinească funcțiile, în virtutea amendamentului 25 la Constituția americană. O soluție susținută și de unul dintre influenţii deputați republicani, Adam Kinsinger, considerând-o utilă „pentru binele democrației americane”. Loialul Mike Pence, citat de „The New York Times”, susține însă că o astfel de soluție poate agrava tensiunile, în condițiile în care până la 20 ianuarie a rămas prea puțin timp pentru un astfel de demers. În cazul în care nu este agreată această cale, democrații Pelosi și Schumer sunt de părere că Parlamentul, Congresul, pot declanșa o procedură de destituire. Surse informate apropiate Camerei Reprezentanților, citate de presă, au relatat că un grup de deputați democrați, cu aprobarea conducerii de partid, se pregăteau joi să prezinte motive pentru declanșarea procesului de „impeachment” împotriva lui Donald Trump.


Foto: By DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr – https://www.dvidshub.net/image/3127835/170127-d-gy869-006, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59529703

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW