Crește numărul infecțiilor intraspitalicești – peste 1000 de cazuri în ultimele 4 luni

Peste 1000 de infecții asociate asistenței medicale  (IAAM ) au fost raportate  în primele 4  luni ale anului 2019,  de către  69  de spitale din întreaga țară.  Asta înseamnă că numărul acestor  infecții  recunoscute și raportate  aproape s-a dublat,  față de aceeași perioadă  a anului 2018.

Numărul acestora evidențiază preocuparea tot mai mare a unitaților sanitare  în recunoașterea și anunțarea lor pentru a putea fi gestionate corect.

naliza IAAM facută de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate  indică și faptul că în aceeași perioadă a evaluării  4 luni în  2018 vs  4 luni în  2019,  numărul spitalelor care au raportat evenimentele  în cadrul aplicației CaPeSaRo a crescut de la  50 de unități sanitare la 69,  în toată țara.

Astfel, a fost înregistrat un număr de peste 635 infecții intraspitalicești în 4 luni  2018 , raportate de 50 spitale, și 1092 infecții intraspitalicești  în 4 luni 2019 , raportate de  69  spitale.

Infecția cu Clostridium difficile este o infecție cu o incidență mare, care apare în mediul spitalicesc în relație directă cu tratamentul cu antibiotice și care necesită măsuri speciale de izolare pentru că are un grad mare de contagiozitate.

Potrivit legii 185/ 2017 privind  asigurarea calității în sistemul de sănătate , raportatea efectelor adverse  asociate asistenței medicale NU are caracter acuzator .

Scopul raportării este de a facilta evaluarea riscului infecțios la internare și de a identifca cauzele pricipale ale apariției acestor evenimente indezirabile asociate asistenței medicale pentru învățarea din erori.

In anul 2018,  per total ,  la ANMCS au fost raportate  2274  infecții IAAM  de către  110 spitale.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW