Creştere notabilă a pieţei auto

În luna martie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 24,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,8%, potrivit INS.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 2,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 2,4%.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 34,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 30,4%.

▪ Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, a crescut atât ca serie brută cu 26,9%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 32,8%.

▪ În perioada 1.I-31.III.2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de perioada 1.I-31.III.2020, atât ca serie brută cu 17,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 15,6%.

▪ În perioada 1.I-31.III.2021, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de perioada 1.I-31.III.2020, atât ca serie brută cu 16,4%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 17,3%.

Martie 2021 comparativ cu februarie 2021

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută în luna martie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 24,6% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+28,5%), comerţul cu autovehicule (+27,0%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+18,1%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+9,2%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 0,8%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna martie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 2,4% ca urmare a scăderilor înregistrate la activitǎţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-25,2%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+10,9%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+8,0%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+6,0%) și activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+2,4%).

Volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,4%.

Martie 2021 comparativ cu martie 2020

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută în luna martie 2021, comparativ cu luna martie 2020, a înregistrat o creştere cu 34,6% datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+97,5%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+38,3%), comerţul cu autovehicule (+36,1%) și la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+14,1%).

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna martie 2021, a înregistrat o creştere cu 30,4% faţă de luna martie 2020.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei serie brută în luna martie 2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 26,9% mai mare comparativ cu luna martie 2020, datorită creşterilor înregistrate la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+53,1%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+41,2%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+12,0%) și la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+5,2%). Activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor au scăzut cu 4,8%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate în luna martie 2021 a crescut cu 32,8%, comparativ cu luna martie 2020.

Perioada 1.I-31.III.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020

În perioada 1.I-31.III.2021 comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie brută a înregistrat o cifră de afaceri mai mare cu 17,4%, influențată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+92,5%), comerţul cu autovehicule (+20,2%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+16,4%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+1,3%).

În perioada 1.I-31.III.2021, comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicată şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate a crescut cu 15,6%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în perioada 1.I-31.III.2021 a înregistrat o cifră de afaceri cu 16,4% mai mică comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020, influențată de reducerea cifrei de afaceri la: activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-43,6%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-22,5%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-9,9%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (-9,2%). Serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au crescut cu 10,9%.

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în perioada 1.I-31.III.2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 17,3% mai mică comparativ cu perioada 1.I-31.III.2020.

Informaţii suplimentare:

✓ Cifra de afaceri netă reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri netă nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

✓ Indicii de volum ai cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete şi serviciile de piaţă prestate populaţiei sunt indici de tip Laspeyres şi sunt calculaţi în condiţii metodologice şi de preţuri comparabile.

Pentru exprimarea valorilor din perioada curentă în preţurile perioadei de referinţă se utilizează indici depreţuri deflatori (indicele preţurilor de consum). Primii indici obţinuţi sunt la nivel de clasă/grupă CAEN Rev.2 apoi prin agregări succesive se obţin indici la niveluri agregate. Ponderile utilizate la agregare sunt calculate pe baza cifrei de afaceri conform rezultatelor Anchetei Structurale în întreprinderi din anul de referinţă (2015).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW