16 C
București
miercuri, 5 mai

Creştere solidă a lucrărilor de construcţii

În luna februarie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 30,4%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,3%.

▪ Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,3%, respectiv cu 1,0%.

▪ În perioada 1.I-28.II.2021, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut faţă de perioada 1.I-29.II.2020 ca serie brută cu 0,6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,0%, potrivit INS.

Februarie 2021 comparativ cu ianuarie 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 30,4%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+33,4%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+32,7%) şi la lucrările de construcţii noi (+29,4%).

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri astfel: clădirile nerezidenţiale (+53,2%), clădirile rezidenţiale (+29,5%) şi construcţiile inginereşti (+19,8%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 2,3%, creştere înregistrată la lucrările de reparaţii capitale (+11,7%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+4,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+2,7%).

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 1,0% şi la clădirile rezidenţiale cu 0,4%. Clădirile nerezidenţiale au crescut 26,0%.

Februarie 2021 comparativ cu februarie 2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 3,3%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+6,9%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 5,2%, respectiv cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+9,6%) şi la clădirile rezidenţiale (+3,2%). Clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 5,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 1,0%. Pe elemente de structură s-a înregistrat o creştere la lucrările de construcţii noi (+3,5%).

Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 13,7%, respectiv cu 2,1%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la construcţiile inginereşti (+8,3%). Clădirile rezidenţiale şi clădirile nerezidenţiale au scăzut cu 13,9%, respectiv cu 5,4%.

Perioada 1.I-28.II.2021 comparativ cu perioada 1.I-29.II.2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a scăzut pe total, cu 0,6%. Pe elemente de structură au avut loc scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-5,7%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 2,0%.

Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%) şi la clădirile rezidenţiale (-5,6%).

Construcţiile inginereşti au crescut cu 11,2%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total cu 2,0%, scădere înregistrată astfel: lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-10,8%), lucrările de reparaţii capitale (-5,7%) şi la lucrările de construcţii noi (-0,6%).

Pe obiecte de construcţii, scăderi au avut loc la clădirile rezidenţiale (-15,4%) şi la clădirile nerezidenţiale (-12,8%).

Construcţiile inginereşti au crescut cu 8,6%.

Informaţii suplimentare:

➢ Indicii de volum în construcţii se determină prin deflatarea datelor valorice cu indicii de cost în construcţii pe elemente de structură şi pe obiecte de construcţii. Indicii de volum în construcţii sunt calculaţi pe total ramură construcţii (secţiunea F CAEN Rev.2), pe elemente de structură (lucrări de construcţii noi, reparaţii capitale şi lucrări de intreţinere şi reparaţii curente) şi pe obiecte de construcţii (clădiri rezidenţiale, clădiri nerezidenţiale şi construcţii inginereşti).

➢ Indicii lucrărilor de construcţii pe total se calculează ca medie aritmetică ponderată a indicilor pe elemente de structură sau a indicilor pe obiecte de construcţii.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW