20.4 C
București
joi, 13 mai

Cu excepţia preţurilor, tendinţe pe minus în economie

– Scădere a activității în construcții și servicii

– Scădere moderată a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii

– Creștere moderată a prețurilor în industria prelucrătoare și comerțul cu amănuntul

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%), potrivit INS. Dintre activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) și cele de tipărire și reproducere pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -32%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2020, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -38%).

Managerii estimează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +1%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Managerii societăţilor comerciale estimează o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere în următoarele trei luni (sold conjunctural -17%). Dintre activitățile care vor înregistra o scădere accentuată se numără cele ale hotelurilor și ale altor facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%).

În sectorul de servicii se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea o tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW