În plin război din Ucraina, Premiul Nobel pentru pace este atribuit unor curajoși luptători împotriva lui Vladimir Putin și a regimurilor dictatoriale. ”Comitetul Nobel norvegian dorește să onoreze trei apărători remarcabili ai drepturilor omului, ai democrației și ai coexistenței pașnice în cele trei țări vecine Belarus, Rusia și Ucraina”, a declarat președinta comitetului respectiv, Berit Reiss-Andersen, citată de ”Le Monde”.
Creată în 1987 de militanți în apărarea drepturilor omului în fosta Uniune Sovietică, organizația ”Memorial”, cea mai veche organizație neguvernamentală apărătoare a drepturilor omului în Rusia, a fost desființată în luna decembrie trecut de către justiția rusă, împreună cu două branșe ale sale.
Centrul pentru libertăți civile, un ONG ucrainean, a fost fondat în 2007, la Kiev. Este cunoscut pentru poziția luată în favoarea întăririi societății civile ucrainene și pentru presiunile exercitate asupra autorităților pentru a face din Ucraina o democrație deplină. În actualul război ilegal declanșat de Rusia, această organizație neguvernamentală s-a situat în centrul luptei împotriva crimelor comise împotriva poporului ucrainean de către trupele ruse, la ordinul Moscovei.
Inițiator al mișcării democratice în Belarus la mijlocul anilor 1980, Ales Bialiatski, 60 ani, este un militant politic belarus aflat în acest moment în spatele gratiilor. Este cunoscut pentru activitatea sa curajoasă în fruntea organizației VIASNA, principalul ONG apărător al drepturilor omului în Belarus. El și-a închinat întreaga viață promovării democrației și dezvoltării pașnice a țării sale, a spus despre el Comitetul Nobel, care a cerut autorităților din Belarus să-l pună în libertate.
Reacțiile de aprobare a selectării actualilor candidați la Premiul Nobel pentru pace sunt multiple. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de France Presse, a subliniat în declarația sa de vineri că cei trei candidați selectați, ucrainean, rus și belarus, ”arată adevărata putere a societății civile în lupta pentru democrație”.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, citat de ”Le Monde”, a salutat atribuirea acestui premiu unor ”apărători neînfricați ai drepturilor omului în Europa”.
Președinția ucraineană a afirmat că ” întreaga populație a Ucrainei este artizan al păcii”, la fel ca Centrul ucrainean pentru libertăți civile devenit co-laureat al Nobelului.
Lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat că Premiul Nobel pentru pace atribuit militantului Ales Bialiatski ”este o recunoaștere importantă pentru toți cetățenii din Belarus care luptă pentru libertate și democrație”.
Potrivit ”Le Monde”, anul acesta au candidat la Premiul Nobel pentru pace 343 nume de personalități și organizații. Printre candidați au figurat Alexei Navalnîi, Svetlana Tihanovskaia, Volodimir Zelenski, Curtea Internațională de Justiție, Curtea Penală Internațională (CPI), Greta Thunberg, juranlistul britanic David Attenborough s.a.